Kirkeaktion i Hillerød for afviste asylsøgere

Der var fyldt i Hillerød Kirke, da der i lørdags blev holdt forbønsgudstjeneste for de knap 600 afviste irakiske asylansøgere, der opholder sig i danske asylcentre.

Mange irakere fra asylcentrene i Avnstrup, Kongelunden og Sandholmlejren var også blandt de 300 mennesker i Hillerød kirke.

Alle stole var optaget, andre sad på taburetter, og en fandt en affaldsspand, der blev vendt med bunden i vejret og brugt som siddeplads.
Der var mindst 300 mennesker i kirken, heriblandt mange irakere fra asylcentrene i Avnstrup, Kongelunden og Sandholmlejren. Udenfor fulgte næsten lige så mange gudstjenesten via højttalere. De fik serveret kirkekaffen under gudstjenesten på den kølige Helligtrekongersdag.
Forbønsgudstjenesten var arrangeret af 11 folkekirkepræster i Hillerød Kommune, og forud for gudstjenesten delte præster og lægfolk fra kirkerne løbesedler ud på Torvet for at gøre opmærksom på irakernes situation.
”Mennesker visner for øjnene af os. Umenneskeligheden og kulden i dansk asylpolitik må ophøre. Vi ber’ regeringen genoptage de irakiske flygtninges sag, så de kan få opholdstilladelse i Danmark,” var budskabet på løbesedlerne, hvor der også blev henvist til den rapport, Københavns Stiftsudvalg for Etniske Minoriteter udgav i efteråret om afviste irakiske asylansøgere.

Mod-demonstration

En lille gruppe på syv medlemmer og sympatisører fra Frie Danske Nationalister stillede sig for en kort stund op i udkanten af Torvet for at protestere mod præsternes initiativ.
– Folkekirken skal være for alle, lød det fra gruppens talsmand, Julius Børgesen. De forsvandt igen, da de havde fået lidt medieopmærksomhed.

Kirkekaffe i kulden

På Torvet blev der serveret kaffe, og blandt langt hovedparten af de fremmødte var der opbakning til præsternes initiativ.
To piger udtrykte deres sympati gennem et maleri, hvor der stod: ”I Danmark er jeg født. Sandholm er i Danmark”.
– Vi synes, det er synd, at de skal smides ud af landet, siger den ene, Helene Hansen, da hun bliver spurgt om, hvorfor hun står med billedet, hun har lavet sammen med sin mor. Moderen, Monika Mølgaard Hansen, tilføjer:

Anstændighed

– Jeg har fulgt med i samfundsdebatten, og jeg er især blevet optaget af de irakiske asylansøgere. Nogle har været her så længe, at de har fået børn, der er født i Danmark. De børn er i et ingenmandsland, hvor de ingen rettigheder har. Det sætter spørgsmål ved, hvad det vil sige at være født i Danmark. Vi har et ansvar for de børn. Derfor er jeg glad for initiativet her, for det sætter fokus på værdier. For vi er også nogle borgerlige, der ønsker et anstændigt samfund. Derfor er godt, at kirken gør noget. Den skal handle og ikke bare snakke, siger hun.