Bøger skal give børn og unge gode værdier

Ruth Bredal Juul er skoleleder på en katolsk friskole, men tiltræder den 1. maj jobbet som forlagsdirektør for Unitas Forlag. Hun vil bruge sin erfaring til at give børn og unge en bedre værdimæssig ballast.

Ruth Bredal Juul

600 børn og unge på Skt. Josefs Skole i Roskilde udgør en mærkbar del af Ruth Bredal Juuls hverdag. Hun er skoleleder på den katolske friskole, der ligger centralt i den gamle bydel.
Men fra 1. maj er det slut. Ruth Bredal Juul er netop blevet udnævt som ny direktør hos forlaget Unitas.

Grænsebryder

Ruth Bredal Juul er vant til at bryde traditionelle grænser, når det gælder samarbejde mellem kirker.
Da hun i 1999 blev ansat som skoleleder på Skt. Josefs Skole i Roskilde, blev hun således den første protestantiske leder af den katolske skole.
– Jeg har det godt med den mellemkirkelige verden, siger Ruth Bredal Juul og forklarer, at skolen på trods af sit katolske grundlag hylder økomenien.
Hun mener, at det passer godt til Unitas’ profil og forklarer, at hun selv har sit ståsted i KFUM&K og Folkekirken.
– Men jeg har det også fint med en bred tilknytning til hele det kirkelige bagland.

Lærer og leder

I 1985 blev Ruth Bredal Juul ansat som lærer på Rygård Skole, som også er en katolsk skole. Efter knap ti år gik turen omkring en almindelig folkeskole i Høje Taastrup, inden hun i 1999 blev skoleleder i Roskilde.

Tager børnene med

Som udgangspunkt indrømmer Ruth Bredal Juul, at hun ikke har direkte erfaring med forlagsvirksomhed, men ikke finder det skræmmende.
– På mange måder er det som her, hvor jeg er leder af en værdibaseret virksomhed, siger Ruth Bredal Juul.
Men hun erkender også, at det var andre ting, der gjorde, at hun faldt for stillingen.
– Efter at have haft med børn og unge at gøre i så mange år at det er vigtigt og nødvendigt med sådanne nogle bastioner i medie og bogverdenen, der står og melder klart ud, forklarer Ruth Bredal Juul.
Hun savner især hjælp til de unge, så de selv kan vælge en livsvej på baggrund af gode og sunde værdier.
– Der skal være synlige og klare holdninger. Det skal ikke være et religiøst supermarked, som ofte er det, de unge møder i dag.

Brug for dybde

Endelig håber Ruth Bredal Juul, at hun og Unitas kan give mere dybde i dialogen, såvel blandt unge som voksne.
– Det er vigtigt, at vi ikke kun taler i overskrifter, men vi har brug for mere fordybelse og mere seriøs baggrund for samtale.
Michael Bobjerg