Billy Graham – en mand med integritet

’Guds ambassadør’ hedder en ny dokumentarfilm om verdensevangelisten Billy Graham. I over 50 år har han opfordret millioner af mennesker over hele
verden – fra den fattige mand til statsledere og præsidenter – til personligt at tage imod verdens frelser Jesus Kristus.Billy Graham er kendt som en mand med integritet. Hvor mange andre synes at tiltrække sig skandaler, har han bevaret et godt ry gennem sin mangeårige tjeneste som rejsende evangelist over hele verden.Den nye dokumentarfilm om Billy Grahams liv vidner om en ekstraordinær evangelistisk tjeneste ind i et århundrede fuldt af store historiske begivenheder.
Med to verdenskrige, race-urolighederne i USA, borgerrettighedsbevægelsen med Martin Luther King i spidsen, Vietnamkrigen, apartheid i Sydafrika, kommunismen og senere dens fald har verden i det 20. århundrede været fuld af spændinger.

Den førstefødte

Forældrene Frank og Morrow Graham fik fire børn. Billy Graham var den førstefødte. Han blev født i North Carolina den 7. november 1918, fire dage før våbenstilstanden, der afsluttede Første Verdenskrig.
Familien Graham levede af landbrug, og det havde den gjort i adskillige generationer. De var medlem af Den Reformerte Presbyterianske Kirke i Charlotte og gik regelmæssigt i kirke. Billys forældre havde ingen lang uddannelse, men Morrow Graham læste Bibelen for familien om aftenen og Frank Senior bad.
Men først som 16-årig fik Billy Graham en personlig oplevelse med Gud, der skulle forandre hans liv for altid. Det skete, da evangelisten Mordecai Ham kom til Grahams hjemby, Charlotte, for at holde et vækkelsesmøde. Først kviede Graham sig dog ved at se evangelisten. Han sagde: ”Det, jeg hørte eller læste om Mordecai Ham, gjorde mig til modstander af hele sagen. Det lød som et religiøst cirkus”.
Det var først, da en god ven inviterede ham og nogle venner til at høre Mordecai Ham, at Billy viste interesse for vækkelsen. Mødet blev skelsættende for ham. Han blev især rørt af Hams beskrivelser af synd og oprør og følte, at Mordecai Ham pegede direkte på ham. Billy indså sit behov for en frelser og kunne ikke undslippe overbevisningen, så da han blev opfordret, gik han frem og tog imod Kristus.

Prædikede for træstubbe

I 1937 indskrev Graham sig ved ”Florida Bible College”. Her havde han lærere, der hjalp med at give hans liv et klart fokus. En af de måder, hvorpå Billy forberedte sig på fremtiden, var ved at prædike for træstubbe ved flodbredden. Han pegede på dem, som var de mennesker, og han stod på en stub, som var det en prædikestol.
Allerede et år senere, da han var 18, prædikede han for forholdsvis store grupper i Florida. Mellem 500 og 1000.
I 1939, mens han studerede på Florida Bibel College, blev han ordineret som baptistpræst. Som 21-årig tog han afgangseksamen og derefter direkte til Wheaton College i Chicago for at studere videre. Her fangede hans øjne en smuk, ung kvinde, som han fastholdt sit blik på resten af livet. Ruth og Billy Graham blev gift den 13. august 1943 i Montreat, North Carolina.
Kort efter brylluppet tog Graham sit første og eneste pastorat ved en baptistkirke i en forstad til Chicago. Men det varede ikke længe, for Guds plan for Grahams liv var en anden.

Medieevangelist

Billy og Ruth

Mens Graham var præst i Western Springs, fik han muligheden for at overtage radioprogrammet ”Songs In The Night”. Det var hans første medieoptræden, men bestemt ikke den sidste. Radioprogrammet blev et stort vendepunkt i hans liv og starten på hans appel til et stort publikum.
Invitationer til at tale væltede ind fra flere omkringliggende stater.
I samme periode blev programmet Youth For Christ startet af Grahams evangelistkollega Torrey Johnson. Han bad Graham om at påtage sig noget af prædikeansvaret. Det bragte Graham rundt i USA, Canada og Europa.

Modesto-manifestet

Allerede inden Billy Grahams evangelistiske tjeneste for alvor blomstrede op og blev til et verdensomspændende foretagende, formulerede han sammen med sit team nogle etiske retningslinier.
På den måde beskyttede de sig selv mod skandaler, der tidligere havde ødelagt eller svækket andre præster.
Billy Graham sagde:
”Vi ved, at evangelister tidligere er løbet ind i problemer og er snublet undervejs og har rodet sig ud i ting, der har bragt Kristus i miskredit.
Lad os gå til vores værelser og tænke på de hændelser, vi har hørt om, og de ting, vi ved har fundet sted, og lad os skrive dem ned og vende tilbage, og så deler vi dem og beder Gud om at hjælpe os med at undgå de fejltagelser”.
Mødet blev holdt i november 1948 i Modesto, Califonien. Det er blevet en berømt hændelse, som har fået navnet Modesto-manifestet. Den liste, de lavede, indeholdt kun fire punkter:
1. Penge: Mange evangelister udnyttede den følelsesmæssige appel til at hive så mange penge ud af mennesker som muligt, og gav dermed alle rejsende evangelister et dårligt ry. De besluttede, at der skulle holdes regnskab med alle finanser, og de oprettede et uafhængigt udvalg til at ordne pengesager.
2. Sex: For det andet måtte de aldrig være alene med en anden kvinde end deres kone. Det skulle beskytte dem mod både fristelser og medierne.
3. Loyalitet: Det tredje var aldrig at være kritisk overfor de lokale præster og kirker.
4. Troværdighed: De måtte ikke forfalske reklame eller overdrive deres succes. De ville lade de lokale myndigheder afgøre, hvor mange mennesker, der var mødt op, og de ville ikke komme med ekstravagante udtalelser i deres reklame.
Det var Grahams ønske at leve op til alle disse punkter.

L.A. korstoget

Et korstog i 1949 i byen Los Angeles blev startskuddet på Billy Grahams indgang på den internationale arena.
Stuart Hamblens – en populær radiovært – blev omvendt på et møde. Da han gav sit vidnesbyrd i sit radioprogram, begyndte folk at strømme til.
Det næste, der skete, var afgørende. En aften mødte Graham op i teltet. Det vrimlede med journalister, og Billy sagde: ”Hvad sker der her?” En journalist svarede: ”De er lige blevet velsignet af William Randolph Hearst”.
Han viste ham et papir, der lignede noget fra en telegrafmaskine. Der stod kun de to berømte ord: ”Dæk Graham”. Aviskongen Hearst havde givet sine aviser ordre til at skrive om Billy Graham. Kort efter kom der også historier i Time, Life og Newsweek, og Billy Graham blev landskendt, og folk strømmede til.
I 1950 grundlagde Graham ”The Billy Graham Evangelistic Assocoation”. Igennem over 50 år har Billy Graham indtaget det ene land efter det andet. Grahams kampagner har bragt evangeliet ud til mere end 200 milloner mennesker personligt, og andre millioner har hørt ham i radio, fjernsyn og på film. Billy Graham har talt til millioner af mennesker fra den fattige mand til statsoverhoveder og præsidenter over hele verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ven med ti præsidenter

Helt unikt for Grahams tjeneste har været adgangen til de bonede gulve.
Billy Graham har været ven med ti amerikanske præsidenter lige fra Eisenhower til George Bush Jr.
Han har haft møder med statsoverhoveder så forskellige som den engelske Dronning Elizabeth II, Shahen af Iran og den koreanske statsleder Kim II Sung.
”The Billy Graham Evangelistic Assocoation” eksisterer den dag i dag og bliver ført videre af Grahams søn Franklin. I 2004 begyndte den tredie generation af Grahams at forkynde evangeliet og lede kampagner under organisationens faner. Det er Franklins ældste søn og Billy’s barnebarn, den 31-årige Will Graham.