En film der bevæger

Den sydafrikanske film „Tsotsi“, der blev belønnet med en Oscar i 2006, er en gribende film om et menneskes forvandling.Det er virkelig en seværdig kvalitetsfilm, Lohse Movie nu tilbyder på dvd.Og det er bemærkelsesværdigt, fordi den hverken handler om Jesus eller kirke eller tro, men om en ung mands forvandling fra hadefuld bandeleder til omsorgsfuldt medmenneske – uden at der overhovedet har været nogen kristne indblandet.
Filmens hovedperson, der kaldes Tsotsi – på omslaget af dvd’en oplyses det, at det betyder bandit – kommer „galt af sted“, da han efter at have skudt en rig, sort kvinde tager hendes bil og flygter i den. Efter at have kørt en tid i BMW’en hører han nemlig barnegråd og opdager så, at der ligger en baby på bagsædet! Hans umiddelbare respons er flugt i desperation, men snart efter tager han en beslutning, som fuldstændig er med til at ændre hans liv: Han tager babyen med sig hjem.
Historien udvikler sig – og med den Tsotsi. Det, der forandrer ham, er altså noget af det mest hjælpeløse, man næsten kan forestille sig: et spædbarn.
Filmens slutning, hvor Tsotsi vælger at tage konsekvensen af sine handlinger, er gribende – og nok ikke mindst baggrunden for, at Lohse Movie har beslutte at forhandle den: Her gives der liv i mere end én forstand.
Spillet er overbevisende hele vejen igennem, og filmen byder på både meget smukke og meget smertefulde billeder, som nok kan prente sig fast hos den, der ser den. Det er fuldt fortjent, at den fik en Oscar som bedste udenlandske film.
På dvd’en er der, som det næsten altid er tilfældet, diverse ekstramateriale, bl.a. et par dokumentarer, tre fraklip og to alternative slutninger på filmen. For filmens slutning er ganske åben, selv om man dog nok er klar over, hvor det bærer hen …

Tsotsi • 90 min. • 199,95 kr. • Lohse Movie