På med hjelmen!

Da jeg var barn, gjorde vi mange ting, som i dag ville få folk til at tage sig til hovedet. Verden var mindre farlig – måske var den i det hele taget mindre. På den måde at forstå, at vi ikke havde den informationsstrøm, som vi kender i dag.Det betød, at børn gerne måtte lege alene på gaden, cykelhjelmen var ikke opfundet, og der var ikke sikkerhedsseler på bagsædet af bilen. Så når vi kørte hjem fra et familiebesøg en sen aften, lagde min far bagsædet ned, og vi børn blev sovende lagt ind i bilen. Vi præsterede endda engang at sove på denne måde hele vejen fra Odense til Nykøbing Mors. Verden var et trygt sted, og vi vidste ikke, hvad bekymring var. Tror jeg nok.

Det ved vi nu. Derfor sidder sovende børn og hænger i deres seler på bagsædet, når mor og far har været i byen. Men det er også derfor, at man ikke så tit ser børn flyve ud gennem forruden, når bilen bremser hårdt op. Jo, der er en mening med galskaben!

Og så var der det med cykelhjelmen. Det er en af de bedste opfindelser, der er gjort inden for trafiksikkerhed – altså sammen med autostole og seler på bagsæderne. Den er ganske vist ikke særlig populær blandt voksne. Det er lidt ligesom med huer. Børn skal have dem på – voksne behøver dem ikke. Det er jo ikke så godt, hvis frisuren bliver ødelagt.

Men den hjelm er faktisk ret vigtig. Derfor tager jeg den altid på, når jeg stiger op på jernhesten. Jeg kan godt se, at nogle tænker sit, når jeg kommer hjulrende på en lidt outdatet konecykel med en ramponeret cykeltrailer efter mig og cykelhjelm på hovedet. Nej, jeg ved godt, at jeg ikke ser særlig fiks ud, men jeg er egentlig ret ligeglad. For hvad er bedst? Kraniebrud eller hattehår?

Det dilemma kan vi også stå i med vores tro. For i Bibelen sammenlignes hjelmen med frelsen, dvs. at blive reddet fra mørket og elendigheden og få fred med Gud. Det kan godt være, at folk vil finde det latterligt. Det kan også godt være, at de synes, du er svag, når du har brug for frelsen fra Gud. Men lad ikke andre bestemme, hvad du skal tage på. Det er meget vigtigere at være i sikkerhed end at se godt ud.