Det gode liv må du selv tage ansvar for

Det er dit liv, og det er dig, som bestemmer, hvordan du vil leve det. Det er kort og kontant, hvad Søren Lynge, og hans foredrags-team vil fortælle de unge.

Når Søren Lynge tager ud og holder foredrag for unge, så er det et hårdt og næsten brutalt budskab, han smider i hovedet på dem; men de unge er vilde med det.

– Det gælder om at få teenagere til at se, at livet ikke er en selvfølge, og at det derfor godt kan betale sig at investere og bidrage med positive valg for at få et godt liv. Du bestemmer, hvordan dit liv skal være.
Der er en stigende tendens i samfundet til at lægge ansvaret for de problemer, man har, over på nogen eller noget andet. Men det er kun dig selv, der kan tage ansvar for dit liv.

Din egen smerte,
dit eget valg

– Det kan godt være, dine forældre blev skilt, og det derfor er synd for dig, men dit liv bliver ikke bedre af, at du giver dem skylden for din smerte.
– Jeg vil gå så langt som til at sige: Den smerte, andre påfører dig, kan ikke ødelægge dit liv; men den smerte, du påfører dig selv, kan ødelægge det.
– Måske har din far slået dig, men det er ikke det, der ødelægger dit liv. Konsekvensen kan være, at du går ud og øver vold på andre for at takle det, og det ødelægger dig. Selv om det er hårdt at høre, så er det dit liv og dine valg, fortæller Søren.
Flere gange oplever foredrags-teamet, hvordan selv de hårdeste i en klasse bliver stimuleret til at tænke over deres egne valg og værdier.
– Unge i dag er mere påvirket af medier og venner end af forældrene. Sammenhold og fællesskab er en mangelvare i mange familier. Mange forældre er ikke gode til at videregive deres værdier til børnene. De har svært ved at tale om værdier og følelser med deres egne børn. Ved middagsbordet taler man om udseende, tøjstil og almene overfladiske problemer. Mange forældre er sjældent interesserede i unges indvendige bekymringer omkring forlegenhed, romantiske skuffelser eller følelse af utilstrækkelighed.

Handicappede følelser

– Unge mennesker i dag er følelsesmæssigt handicappede, fordi de ikke har det moralkodeks og den samvittighed, som fandtes for 10 år siden. „Alt er tilladt“-mentaliteten har taget overhånd. Sandheden er blevet relativ, og de gør, hvad der føles godt her og nu.
Unge piger ser ikke noget forkert i at komme sammen med en kriminel fyr. Mange unge ser ikke noget forkert i at lyve. Når man føler mindreværd og ikke føler, man er noget værd, så passer man ikke på sig selv, så kan man lige så godt fyre den af og prøve det hele. Det er de unges reaktion, siger Søren og fortsætter:
– På den måde pådrager de unge sig selv en smerte, som kunne undgås ved at træffe de rigtige valg i tide. Og han ved hvad han snakker om.
Søren voksede op i et godt baptisthjem, men som teenager kom han i dårligt selskab.

Fik dårlige venner

– Jeg er fra et godt kristent hjem. Men i folkeskolen i 9. klasse fik jeg nogle venner, der hurtigt ledte mig ud i noget skidt. Det var spænding, der gjorde det. Det var seje og rå typer i rockermiljøet, som også hurtigt blev mine venner. Biltyverier og anden kriminalitet, hash og druk var der meget af i miljøet. Jeg kom længere og længere ud og levede i to verdener. En verden, når jeg var sammen med mine venner og en anden, når jeg var sammen med mine forældre.
– Men på et tidspunkt blev en af mine venner slået ihjel. Han blev kvalt, og en anden af mine venner kom i fængsel for overfald. Det var med til at få mig til at vågne op. Min familie gjorde, hvad de kunne for at få mig på ret køl. Jeg gik med til at tage på højskole i Mariager, og det fik mig på ret køl igen.

Gammelt, men stadig
super nærværende

Søren har siden 1996 rejst rundt i Danmark og holdt foredrag. Det har ikke ændret sig meget siden dengang, men det er stadig super aktuelt, og det når stadig de unge.
Anne Katrine Melnyk, Himmelev Gymnasium 3. b, fortæller her om sin oplevelse med Søren Lynges foredrag:
– Berørt og eftertænksom er nok de to ord, som bedst beskriver min sindstilstand efter at have hørt Søren Lynges foredrag. Selv om jeg blot var en af 400 gymnasieelever, som på mit gymnasium deltog i fællestimen med Søren Lynge, følte jeg alligevel, at han snakkede til mig, eller rettere sagt: med mig.
– Han blev ved med at stille spørgsmål om alle de ting, ingen nogensinde før har stillet spørgsmål om! Han turde sige så mange af de ting, vi alle sammen godt ved, men aldrig taler om. Han var ikke en eller anden ”voksen”, som stod foran os alle sammen og prædikede, han var en af os. Han havde også dummet sig, han havde tænkt fuldstændig ligesom, vi alle sammen tænker en gang imellem. Han virkede, som om han vidste, hvad der foregik inden i mig.
– Jeg gik derfra med en klump i halsen og en masse forvirrende tanker inde i hovedet, kun ét var jeg helt sikker på: Jeg blev nødt til at ændre nogle ting i mit liv så hurtigt så muligt. Det var ting, jeg altid gerne har villet ændre, men aldrig har troet på, jeg kunne ændre, fordi jeg ikke troede, jeg var stærk nok! Søren fik mig til at se, at jeg er stærk nok til at gøre alt det, jeg gerne vil.
Det er mig, der bestemmer over mine tanker og min krop! Jeg lærte noget, men vigtigst af alt blev jeg mindet om mange at de ting, jeg havde begravet dybt inde i mig selv, under facaden og tankerne om ikke helt at være god nok!
Alle unge burde få chancen for at grave de ting frem!
Ud over at holde foredrag har teamet også en hjemmeside; den hedder ungdomsproblemer.dk, og er en af Danmarks mest besøgte.