Ferie med indhold
Agape fylder 25 år

Den 16. juni kan sejlskibet Agape fejre sit 25 års jubilæum. Nu er det tid til nye tanker.Det er tid til at se tilbage og tid til at se fremad, siger Agapes skipper, Arne Hjul.Duften af solvarm tjære og hav strejfer næseborene. Lyde fra tovværk og blafrende sejl når ørerne. En velsignet ro breder sig i både krop og sjæl. Der er hav så langt øjet rækker og tid til fællesskab med hinanden og med Gud.
Sådan har mange oplevet træskibet Agape, som 16. juni har 25 års jubilæum.
– Det er tid til at se tilbage og tid til at se fremad, siger Agapes skipper, Arne Hjul.
– Agapes formål er at gøre en forskel i menneskers liv. Skibet har sejlet med mange forskellige grupper og været tilknyttet både en efterskole og en døgninstitution i Mariager. De senere år er brugen af skibet blevet mindre, og det er derfor tid til nye visioner for Agape, fortæller Arne.

Åben for nye idéer

Agapes bestyrelse har gjort sig forskellige tanker om både en stærkere tilknytning til lokalområdet og om på ny at være tilknyttet et særligt efterskolehold. Bestyrelsen er også åben for helt nye ideer til, hvordan skibet skal bruges fremover. De er meget interesserede i at høre fra folk med tanker om Agapes fremtid og mennesker med sejlerfaring og interesse i gamle sejlskibe.
– Skibets nye kurs vil blive udstukket i løbet af de næste måneder, så har man lyst til at være en del af Agapes fremtid, er man velkommen til en snak og en sejltur på jubilæumsdagen d. 16. juni eller til at kontakte os for en uforpligtende snak, opfordrer Arne.

Agapes historie

Skibet blev bygget i 1942 i Nyborg og virkede siden som fiskekutter i Strandby i Nordjylland, hvor det også sejlede jøder til Sverige under 2. verdenskrig. Det blev som udtjent fiskekutter slæbt til Mariager i 1981 af Peter Graverholt.
– Gud havde lagt på Peter Graverholts hjerte, at han skulle restaurere skibet, og det gjorde han, selv om det var småt med økonomiske midler. Han startede det store projekt med ombygningen af skibet til en tomastet galease med 300 m2 sejl. Alt arbejdet på skibet blev lavet af frivillige, og efter 5 års slid var Agape klar til brug.
De første år stod Pinsekirken bag skibet, som sejlede som et evangeliserende skoleskib for efterskoleelever – Skibsalterna. Skibet fik tilnavnet ’Pinseskibet’, men i 1998 omdannedes Agape til en selvejende institution med en tværkirkelig bestyrelse.

Drenge med problemer

Skipper Arne Hjul sammen bådsmand Egon Christensen

Samtidig startede et samarbejde med døgninstitutionen Bølgebryderen på Dania, hvor unge drenge med problemer virker som besætning på skibet sammen med den nuværende daglige leder Arne Hjul Pedersen.
Skibet sejler både fjordture og længere togter i dansk farvand, og gæsterne ombord er bl.a. skoleklasser, rehabiliteringscentre, spejdere, teenagegrupper og kirker. Rigtig mange mennesker har gennem årenes løb haft kontakt med skibet og fået sig nogle gode oplevelser.

Guds redskab

– Selve ordet Agape er græsk og betyder Guds kærlighed – som giver uden at forvente at få noget igen. Vores mål er at give denne kærlighed videre ved at møde de mennesker, der kommer ombord med åbenhed og interesse og ved at stå ved vores egen tro, fortæller Arne Hjul.
– Når skibet kommer i havn, vækker det en del opsigt, og vi oplever altid, at folk kommer hen for at snakke. Vi inviterer gerne folk ombord til en kop kaffe og hvis det er muligt en rundvisning. Ofte opstår muligheden for at fortælle om Agapes formål og dermed om Gud, uden at de føler, de er missionsobjekter, for de har jo selv henvendt sig. Hvem ved hvor mange mennesker, Gud har rørt ved på denne måde?

Ombord på et sejlskib

Det, der gør Agape til noget helt særligt, er de mange muligheder, der er ombord på et sejlskib. Man kan slet ikke undgå at få en masse oplevelser og udfordringer.
– Man er midt i naturen, når man sejler, og man ser den fra mange forskellige sider. Når den viser sig mild og venlig med solskin og medium bølger, kan man nyde det og få stress og andre dårligdomme blæst ud af kroppen. Når havet viser tænder, og bølgerne skyller over dækket, sættes det lige i perspektiv, hvilken størrelsesorden mennesket tilhører!
Når man bor på skibet, er man døgnet rundt sammen med 19 andre, så man er nødt til at lære at tage hensyn til hinanden. Man er også afhængig af hinanden, for et sejlskib kræver, at man arbejder sammen om sejlføring, rorvagter og madlavning. Man lærer, hvad teamsamarbejde betyder i praksis, og at alle funktioner ombord er lige vigtige.
– Ombord er der også masser af tid til eftertænksomhed. Det er vores erfaring, at når skibet først ligger på åbent hav, så falder der en usigelig ro over alt og alle. Ro til at snakke og ro til at gennemtænke de ting, man glemmer i hverdagens travlhed. Ro til, at Gud kan tale til én, fortæller skibets skipper.
Hvis nogle af Udfordringens læsere har lyst til at komme med på et kort ferie-togt med Agape, så er der mulighed i uge 27 og 31. Udfordringens journalist Mette Schwartz er med på togtet fra det sydfynske øhav via Samsø til Mariager fjord i uge 31 og vil fortælle om det.
Mette/Henri


Artiklen fortsætter efter annoncen: