Præster hjælper med eksamensangsten

Det er eksamenstid for de studerende på landets universiteter. Det betyder travlhed for Studenterådgivningen, og for studenterpræsterne.Universitetspræsterne har på det seneste oplevet en stigning i henvendelser fra studerende med eksamens-angst
– Der er meget ventetid i studenterrådgivningen, og derfor kommer mange studerende til os i stedet. Fordelen ved at komme til os er, at man ikke skal skrives op tre måneder i forvejen, siger Birgitte Kvist Poulsen, studenterpræst ved Københavns Universitet på Amager.
Hun er en af de studenterpræster, der er kommet til, siden folkekirken fra 1994 til i dag har øget antallet af studenterpræster fra 7 til 12.
Det er ikke kun studerende med tilknytning til kirken, der henvender sig til studenter præsterne. Henvendelserne kommer fra både ateister, kristne og studerende fra andre trosretninger. Og det ser studenterpræst Christen Sinding fra Aalborg ikke noget problem i.
– Hvis de studerende har et ønske om at få religionen bragt i spil, så er det selvfølgelig noget, som vi gerne hjælper dem med. Men kommer de og vil have løst et konkret problem med eksamensangst, så kommer Gud ikke eksplicit ind i billedet. Det mener jeg heller ikke, at Gud nødvendigvis skal gøre, siger Christen Sinding, der har hjulpet både ateister og muslimer.

Flaskehals og sparerunde

Danske Studerendes Fællesråd ser den stigende brug af præster som et symptom på, at studenterrådgivningen ikke kan følge med.
– Præsterne får mange henvendelser, fordi der er kæmpe flaskehalse ved studenterrådgivningerne. De studerende skal vente en, to eller tre måneder på at få hjælp, og så er det klart, at de er tvunget til at finde alternativer,« siger formand Mads Svaneklink.
Studenterpræst ved Panum Instituttet i København, Nicolai Halvorsen, mener, at universiteterne ser præsterne som en god forretning.
– Hvis man anlægger et kynisk, økonomisk synspunkt, så er vi langt billigere for universiteterne end studenterrådgivningen,« siger han og henviser til, at han til forskel fra studenterrådgivningen ikke får løn fra universiteterne, men fra biskoppen.
Halvorsen mener, at det er oplagt at diskutere, om præsterne og studenterrådgivningen kan samarbejde mere fremover, da han af og til har set sig ude af stand til at hjælpe studerende, der har haft tunge, psykiske problemer.
Annika