Børne- mission bekæmper aids i Zambia

Skandinavisk Børnemission hjælper underernærede børn i Filippinerne og stråleramte børn i Ukraine. Nu udvider de indsatsen til også at omfatte aidsramte børn i Zambia.Zambia er et af de lande i verden, der er hårdest ramt af aids. Gennemsnitsalderen i Zambia er på kun 16,8 år. En hel forældregeneration er på vej til at uddø.

Mange børn i Afrika fødes med hiv i kroppen eller bliver forældreløse, når deres forældre dør af aids.

Hele 16,5 procent af den voksne befolkning er smittet med hiv-virus. Til sammenligning er Danmark helt nede på 0,2 procent.
– Landet er hårdt ramt af denne tragiske epidemi, og en hel forældregeneration er allerede borte og har efterladt tusindvis af ensomme børn, står der i det nyhedsbrev, Skandinavisk Børnemission netop har sendt på gaden.
Der er brug for en massiv indsats – hurtigt. Derfor har Skandinavisk Børnemission valgt at fokusere på landet, hvor humanitære indsatser er forholdsvis sjældne.
Indsatsen sker i samarbejde med PMU (De svenske pinsekirkers udviklingsarbejde) og Europaportens Pinsekirke i Malmø, som netop nu er i gang med et omfattende uddannelsesprojekt, som går ud på at sprede information for at forebygge hiv og aids.

Forener kræfterne

Skandinavisk Børnemissions danske kontor i København bakker op om projektet:
– Det er vigtigt at bakke op og sætte alle sejl til for at stoppe aids-epidemien i Zambia, udtaler landsleder Leon Have Thomsen.
– Vi skal ikke ind og starte en ny mission, men ved at støtte et arbejde, som allerede er i fuld gang, forener vi vore kræfter, for at det kan lykkes.
Herved sparer Skandinavisk Børnemission etableringsomkostningerne:
– Der er ikke nær så mange omkostninger, som hvis vi selv skulle opbygge et arbejde fra bunden. Nu kan meget mere af hver gavekrone gå direkte ind i arbejdet, siger Leon Have Thomsen.

Fattigdommens svøbe

Aids er ikke det eneste problem for det østafrikanske land med lidt over 11 mio. indbyggere. Som i de fleste afrikanske lande er fattigdommen en svøbe. Hele 86 procent lever under FN’s fattigdomsgrænse, og over halvdelen af befolkningen er arbejdsløse.
Under de forudsætninger er prostitution en nærliggende indtægtskilde. Tager man dårlig hygiejne og ældgamle stammetraditioner med i betragtning, har hiv-virussen de bedste betingelser for at sprede sig.
Og som ved så mange andre katastrofer går det først og fremmest ud over børnene:
– De forældreløse børn lever i bedste fald hos en slægtning eller fosterfamilie, men deres status er lav. I deres fattigdom spiser de mad efter alder og rangorden, hvor faderen, moderen og de biologiske børn kommer først. Hvis der bliver noget tilovers, tildeles det de forældreløse børn, oplyser Skandinavisk Børnemission.

Ikke kun oplysning

Ud over et omfattende oplysnings- og hjælpearbejde vil Skandinavisk Børnemission bygge avlsgårde og dyrke planter og på længere sigt frembringe majsmel og andre produkter, som behøves for at hjælpe de nødstedte familier.
– Vi står over for en stor opgave, men sammen kan vi hjælpe dette sårede land på benene igen. Lad os redde den generation, som skal føre landet ind i fremtiden – børnene! lyder det fra Skandinavisk Børnemission.
Organisationen blev startet i 1983 for at ”yde hjælp til selvhjælp til de værst stillede børnefamilier, så de kan blive i stand til at skabe sig et menneskeværdigt liv”.
Skandinavisk Børnemission arbejder i fire lande: Ukraine, Moldavien, Filippinerne og Zambia.
I Ukraine fejres denne måned 15 års jubilæum for hjælpearbejdets påbegyndelse. Her arbejder missionen især blandt børn, som er svækkede og handicappede efter følgerne af atomkatastrofen i Tjernobyl.
Herhjemme drives genbrugscentret Det Åbne Hjerte på Nørrebro, hvor et overskud på 100.000 kr. om året går til udsatte børn.