Jødisk folkemusik- inspireret festmusik

De seneste år er genren klezmer-musik blevet meget kendt også herhjemme.Det dækker over jødisk folkemusikinspireret festmusik fra det gamle Østeuropa og spænder i stemning fra ubesværet livsglæde til dyb sorg. Typisk, hvor al ægthed er til stede i menneskeligt samkvem, er disse ingredienser hele tiden blandet. Ingen glæde uden melankoli og omvendt.
Den tyske duo „Chalil“ fremfører på to cd’er deres version af klezmer-musik på deres instrumenter koncertguitar og obo. På den ene cd suppleres med sangerinden Irmgard Müntel. Gruppen tilfører genren et messiansk præg med deres valg af f.eks. GT-tekster og sange om længslen efter Sion. Vi bliver på den ene cd, Sehnsucht nach Zion, taget med på rejse i det svundne jiddische Østeuropa og på den anden især i de sefardiske jøders tilhørssteder i middelhavslandene, først og fremmest Spanien. Sjæls-inspireret musik til både glæde, eftertænksomhed og stilhed.
Erik Linow