Nu skal vi stemme!

Blandt de 164.030 unge, som skal stemme for første gang, har vi spurgt tre elever fra Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.Udfordringen har talt med tre studerende på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing, som skal stemme for første gang tirsdag den 13. november.

Mia-Lisa Olesen 19 år

Mia-Lisa er i tvivl, om hun i det hele taget vil stemme. Hvis hun skal sætte et kryds på valgdagen, skal det være for et parti, som vil hæve ulandsbistanden og går ind for et sundere miljø.

Hvordan har du det med
at skulle stemme første gang?

– Jeg er lidt spændt og synes, at det er sjovt. Jeg har taget en test på Internettet, som viste, hvilket parti, jeg var mest enig med.
Jeg hælder nok mest til Kristendemokraterne (KD) pga. deres ulandsbistand og miljøpolitik, som jeg mener er meget vigtig.
Men jeg er alligevel lidt i tvivl, om jeg skal stemme. For jeg er ikke 100 procent enig med noget parti, siger den unge vælger, som går i 3g.

Hvordan vil du gerne have,
at samfundet skal se ud?

– Jeg vil gerne have, at folk skal være opmærksomme på miljøet og sende verden videre i god stand til de næste generationer. Det er meget vigtigt.
Vi er et rigt land, og jeg synes, at vi skal tænke på fattige lande og hæve ulandsbistanden. Men det er også vigtigt med velfærdssamfundet, siger hun.

Daniel Kongsholm, 18 år

18-årige Daniel Kongsholm går i 2.x og er meget interesseret i politik og følger ofte med i medierne. Han ønsker, at de kristne værdier vil komme til at præge regeringen og lovgivningen. Han hælder til KD og vil sætte sit kryds ud for Tove Videbæks navn.

Hvordan har du det med
at skulle stemme første gang?

– Det har jeg det fedt med. Jeg har altid interesseret mig for politik. Jeg blev glad for muligheden for at stemme og være med til at påvirke med min stemme.
Jeg har tænkt på at stemme på Kristendemokraterne. Jeg tror på, at min stemme kan være med til, at partiet bliver valgt ind.
Jeg blev lidt i tvivl om KD, da abort-uenigheden kom frem i medierne. Men jeg vælger helt klart at stemme på Tove Videbæk, for hun står fast på sine holdninger. Og så er jeg desuden enig med hende i mange ting, siger han.

Hvordan vil du gerne have,
at samfundet skal se ud?

– Der skal være respekt for hinanden. De kristne værdier skal præge regeringen og lovene. Jeg synes, det er vigtigt med det kristne menneskesyn. At vi hjælper dem, som har det sværere end os i udlandet – for eksempel med ulandsbistand. Men også at der er respekt for det enkelte menneske, som Gud har skabt os, siger han.

Daniel Kjeldsen, 19 år

Daniel Kjeldsen går i 2.x. og er 19 år. Han er meget afslappet, når det gælder valgkampen og politik. Han overvejer at stemme på KD. Men hvis han ikke kan bestemme sig, stemmer han blankt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvordan har du det med at skulle stemme første gang?
– Jeg synes, at det er lidt sjovt, men jeg har et ret afslappet forhold til det. Jeg bekymrer mig ikke så meget om det i hverdagen. Jeg følger heller ikke med i valgkampagnen i tv. Vi havde to fra Kristendemokraterne på besøg i klassen; jeg kan godt lide deres engagement og synes, det er lidt underligt, at de er det eneste parti, som kommer ud og fortæller unge om deres holdninger. Jeg overvejer at stemme KD.
I ottende klasse havde vi nogle fra Socialdemokratiet og Venstre på besøg. For mig betyder det meget at møde folk fra partierne i stedet for kun at se det i medierne. Så jeg stemmer enten på KD, fordi de gad at komme ud til os, eller også blankt.
Jeg er tilfreds med vores velfærdssamfund. Jeg dør ikke af, at skatten bliver sænket eller hævet lidt, eller hvis der kommer flere udlændinge. Vi har det jo godt, og har egentlig ikke noget at klage over. siger han.

Hvordan vil du gerne have, at samfundet skal se ud?
– Jeg er mere socialist end liberalist. Jeg synes, at det er vigtigt med velfærdssamfundet, at man tager sig af den svage, og at man tænker på miljøet, det er super fedt! Der er trods alt lande, som har det meget værre end os, siger han.
Af Jesper Pedersen
og Tabita Aas