Biavler bliver generalsekretær

Sognepræst og cand. teol. Kristian Skovmose
overtager ledelsen af SudanmissionenTil nytår overtager den 44-årige sognepræst og biavler Kristian R. Skovmose posten som generalsekretær i Sudanmissionen efter Jens Møller Pedersen, der skal lede genbrugsarbejdet.Når vi nævner i overskriften, at Skovmose også er biavler, så er det ikke helt uden betydning. Det er nemlig hans store interesse for biavl, der har fået det til at summe af Afrika i præstens hoved.
For ti år siden blev han, som formand for Danmarks Biavlerforening, opfordret til at påtage sig en opgave i forbindelse med et udviklingsprojekt med biavl, som var i gang i Tanzania. Det gav ham det første stik i hjertet.
– Det førte til, at jeg pladask faldt for Afrika, udviklingsarbejde og arbejdet med internationale kontakter, fortæller nordjyske Kristian Skovmose.
De næste ti år engagerede han sig dybt i bi-standsarbejde især i Uganda og Tanzania og senere også Nigeria. Det handlede om at lære afrikanere at udnytte en af deres naturlige ressourcer – bierne.
Det har bl.a. resulteret i flere Danida-finansierede projekter, der har givet fattige befolkningsgrupper en ekstra indkomst. Samtidig førte det til besøg og udveksling med flere afrikanske kirker.
Både Kristian og hans hustru Pia, der også er præst, har i en årrække interesseret sig for Sudanmissionen. Pia Skovmose Jensen blev sidste år valgt ind i bestyrelsen.
I efteråret 2006 prøvede parret at være gæstelærere på den lutherske kirkes præsteseminarium i Nigeria som led i et undervisningsprogram med korttidsudsendte danske teologer. Her fik de et nærmere kendskab til Kristi Lutherske Kirke (LCCN), som er et resultat af de danske missionærers arbejde i Nigeria siden 1913.
Det lykkedes ham også at igangsætte et biavlsprojekt i Todi Stift samt lægge planer for præsteudveksling imellem Nigeria og Danmark.

Nyreligiøsitet

Da Kristian Skovmose blev cand. theol. i 1990, arbejdede han først en årrække som kombineret præst og konsulent for nyreligiøsitet i Århus Stift.
– Jeg arbejdede dermed missionsteologisk på hjemmefronten gennem dialog, undervisning, sjælesorg og foredrag. Siden 2002 har jeg været sognepræst i Gødvad, som ligger i nord-øst hjørnet af Silkeborg.
Han er født og opvokset nær Ulfborg, har gået på gymnasium i Ringkøbing og er uddannet teolog på Århus Universitet. Han og Pia har sønnen Andreas på 13 år. Præstegården i Grædstrup i Midtjylland danner rammen om familiens liv.

Alle kroge og hjørner

– Da stillingen som generalsekretær blev slået op, så jeg en unik mulighed for at kombinere mine store livsinteresser og være med i et internationalt arbejde for såvel evangeliets forkyndelse som bedre levevilkår for brødre og søstre i verden, siger han.
Han vil nu bruge den første tid på at lære ”alle hjørner og kroge” af arbejdet inden for Sudanmissionen at kende.
– Gennem et åbent, ærligt og respektfuldt samarbejde håber jeg, det vil lykkes sammen med partnere, medarbejdere ude og hjemme samt alle de frivillige at udvikle Sudanmissionen, siger Skovmose, som blandt sine visioner har:
– At gøre Sudanmissionen og missionsarbejde generelt folkeligt og folkekirkeligt kendt og anerkendt af alle.
– Jeg håber og drømmer, – og ikke mindst beder om, – at den trøst og styrke, som evangeliet beriger vores liv og virke med, må styrke os til i et engageret arbejde i Sudanmissionens tjeneste i gerning og ord at tjene Gud og hinanden, slutter sognepræsten, som nu skal igang med praktisk missionsarbejde.
Henri Nissen.