Kontroversiel bog om tarotkort

Ole Skjerbæk Madsen er kendt af mange for sit arbejde indenfor I Mesterens Lys, som er en tjeneste, der rækker ud til søgende i nyreligiøse sammenhænge.Det er ud fra den kontekst, han nu har skrevet bogen Visdomsbilleder, der er noget så usædvanligt som en række „meditationer over tarottens trumfkort“. Eller mere populært: noget i stil med en andagtsbog, baseret på figurerne fra tarotkortene, der vel er mest kendt som redskaber til at spå ud fra.
Forfatteren henviser til kristne mystikere, som har anvendt tarotkort og iklædt billederne åndelig og kristen betydning. Han tager naturligvis klart afstand fra brug af kortene i forbindelse med spådomskunst. Men hans pointe er, at de kan bruges på samme måde som mannakorn, hvor et givet kort kan repræsentere et „budskab“ på samme måde som et skriftsted.
Bogen er bygget op med et afsnit for hvert af de omtalte kort, der bærer navne som „narren“, „magikeren“, „ypperstepræstinden“ eller „eneboeren“, og som formodentlig ikke er kendt af mange af denne avis’ læsere. Til hvert kort er der så en forklaring af dets betydning, bl.a. med henvisning til Kabbalaen; nogle opbyggelige pointer af kristen karakter, hvorved symbolet kobles på kristne normer eller kristen forståelse; og endelig en såkaldt „inspiration“ af Ole Skjerbæk Madsen, i form af en kort opbyggelig og personlig tekst.

Holder sig indenfor
Bibelens rammer

Den kontroversielle ramme til trods er der ikke noget at udsætte på selve teksterne, som holder sig inden for Bibelens rammer og værdier, selvom sproget er en smule indforstået og en anelse tungt, og klart appellerer til den, som er kendt med tarot, kabbala og diverse spirituelle tekster. Denne indforståethed signalerer nok også, at målgruppen er tiltænkt at være den gruppe af søgere, som I Mesterens Lys forsøger at nå, frem for kristne i al almindelighed.
Det er givet, at man som kristen skal være „jøde for jøde“ og dermed også „nyreligiøs for nyreligiøse“. De fleste kristne vil derfor acceptere, at man tillemper stil og sprogbrug til menneskers baggrund. Men mange kristne vil samtidig have forbehold mod at bruge elementer, som man forbinder med noget okkult.

Alternativ evangelisationsbog

Kan man forkynde evangeliet med afsæt i tarot-kort? Kan man bruge stjernetegnene til at forkynde evangeliet for astrologer? Kan man bruge den oldnordiske edda og vølvens profetier som udgangspunkt for en samtale om Kristus? Kan man bekende sig som dyrker af hvide Krist, og bruge det som indgang overfor asa-dyrkere? Kan man betragte indianske sagn og forestillinger om den store ånd, Manitu, som billeder på den ene Gud? Hvis man kan svare ja til de sidste spørgsmål, vil man sikkert også kunne svare ja til det første, og vil ikke have problemer med denne bog. Hvis ikke, vil man formodentlig gå langt udenom den.
Det er fint, hvis denne bog kan åbne folk op over for evangeliet og over for den specifikke målgruppe fungere som en alternativ evangelisationsbog. Men som kristen synes jeg, der er bedre alternativer end at fundere over betydningen af tarotkort.

Ole Skjerbæk Madsen: Visdomsbilleder
263 sider • 149 kr.
I Mesterens Lys