11 mio. til kirkelig nødhjælp

Danmarks Indsamling på DR1 lørdag gav 9 mio. kr. til Folkekirkens Nødhjælp og knap 2 mio. kr. til adventisternes nødhjælpsorganisation ADRAI lørdags satte danskerne ny rekord og gav 66.179.658 kroner til udsatte børn i Afrika. Det er over 12 mio. kr. mere end sidste år, der gav 54 mio. kr. Det skete ved den såkaldte Danmarks Indsamling lørdag aften på DR1. Pengene fordeles mellem 12 nødhjælpsprojekter, heriblandt to kirkelige.
For Folkekirkens Nødhjælp betyder det rekordstore resultat flere end 9 millioner kroner til en ekstraordinær indsats for børn i Zimbabwe, der har katastrofalt brug for mad, rent vand og sundhedspleje.
– Vi er utrolig glade for, at danskerne endnu en gang har vist, at de er villige til at hjælpe. Med det flotte resultat kan vi hjælpe endnu flere børn i Zimbabwe, end vi havde regnet med, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Også Adventistkirkens nødhjælpsorganisation ADRA har med det flotte indsamlingsresultat fået flere penge at gøre med end forventet.
– Fordelingsnøglen er, at ADRA får 3 pct. af indsamlingens overskud, og hvis det bliver det samme som sidste, så vil det være godt 1,5 mio. kr., sagde kommunikationskoordinator Jacob Nue Møller kort før indsamlingen. Med 66 mio. i bøssen kommer tallet op på knap 2 mio. kr. – helt præcis 1,985 mio. kr.

Høj børnedødelighed

Pengene skal bruges til at styrke uddannelsen af lokale fødselshjælpere i Liberia.
– I det vestafrikanske land Liberia er børnedødeligheden blandt de højeste i verden. Store afstande mellem landsbyer og hospitaler betyder, at mange gravide kvinder ikke når frem i tide, oplyser Jacob Nue Møller.
Danmarks Indsamling er et samarbejde mellem 12 nødhjælpsorganisationer og Danmarks Radio. Det drejer sig om SOS-Børnebyerne, Dansk Røde Kors, BØRNEfonden, Red Barnet, UNICEF, Læger uden Grænser, ADRA Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, CARE Danmark, IBIS, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp.
Årets tema er børnedødelighed, som er et af Afrikas helt store problemer. I flere afrikanske lande dør 20-25 procent af børnene, inden de er fyldt fem år.