Kristne mødesteder på internettet

Der er mange muligheder for at være synlig som kristen på internettet.Rigtig mange, ikke mindst unge og musikere, kender MySpace – www.myspace.com på internettet. Mange kristne er flittige brugere af denne tjeneste, som er et såkaldt community på internettet, et site (sted på internettet) hvor man kan “mødes” med sine venner og cybervenner – venner, man har lært at kende, og måske kun kender gennem MySpace.

Lars Krøgholt

Omdrejningspunktet er ens egen profilside, hvor man præsenterer sig selv med billeder (man kan lave hele billedalbums), tekst, lyd, videoklip, grafik og farver.
Man inviterer andre, som har eller ikke har profiler i MySpace til at blive venner med én. Og så kan man udveksle film, musik, maile, chatte, skrive i den tilknyttede blog (web-log), deltage i forum-diskussioner (emnebaseret “opslagstavle”, hvor en person starter en diskussion, og så kan alle og enhver svare og give nye input).
Du kan finde alt mellem himmel og jord på MySpace, og det er som regel meget underholdende. Og du kan bruge utrolig meget tid der. Hvis du gerne vil være synlig som kristen på internettet, er det alletiders mulighed.
Men der findes også kristne online communities. De er allesammen lidt forskellige fra hinanden, men hver især er de et godt alternativ til MySpace.

Sikkert, rent og opdateret

Xianz er et meget omfattende kristent mødested på internettet.

www.dittytalk.com kalder sig “Christian MySpace Alternative”. I praktisk funktionalitet er der noget om det, for en af mulighederne på sitet er “Sync with MySpace”, sådan at man kan overføre sin MySpace profilside til Ditty Talk ved tryk på en knap.
Ditty Talk præsenterer sig selv som et gratis kristent online community, en ressource og et sted for fællesskab, der er sikkert, rent og opdateret med aktuelle internet trends som blogging, deling af musik og fotos, computerspil og samtaler med mennesker verden over gennem forums, e-mail og dagbogsskrivning.
Det store problem ved MySpace ud fra en åndelig betragtning er, at du her kan finde næsten alt, hvad der ellers er at finde på nettet – mange fristelser. Specielt for børn og unge, der er letpåvirkelige, kan forældre forståeligt nok ønske sig, at de finder andre græsgange, omend det er umuligt at styre.
Ditty Talk opfordrer til, at man bliver en “Ditty Talk Watchdog”, en Monitor, hvis opgave er at bede for, at fjenden bliver bundet fra at angribe dette site, og at brugerne lever i integritet og renhed.
Når man vil sætte sin profilside op i Ditty Talk, har man de samme tekniske muligheder som i MySpace. Ditty Talk har chat, interessegrupper, blogs, forums, video. Et godt alternativ, som fortjener udbredelse, ikke mindst blandt kristne børn og unge.

Enkelt

www.amen.net. Hvis du ønsker noget mere simpelt og enkelt, er Amen.net måske noget for dig. Her er mulighed for at sætte en profilside op, du kan invitere venner, du kan læse og skrive blogs, der er forums. På forsiden er der undervisning fra Bibelen eller prædiken på video. Godt og enkelt.

Mange informationer

www.crosswalk.com er en “for-profit” religiøs tjeneste. Den væsentligste forskel fra MySpace er, at der ikke er brugerprofiler og hjemmesider. Men der er mange informationer at finde. Der er forums med diskussioner om alle mulige kristne temaer. Du kan modtage “Devotional newsletters” (andagter i form af e-mails), der er blogs, men ikke mulighed for selv at skrive en blog.
Der er “Channels”, som er ressourcer om emner som “Spiritual Life”, “Pastors / Leadership”, “Movies”, “Books”. Der er “Ressources”, som bl.a. omfatter “Who is Jesus”, “Bible Study Tools” – en online studiebibel med søgemuligheder i de vigtigste engelsksprogede bibler, med konkordanser, kommentarer, bibelordbøger. En glimrende værktøjskasse, som varmt kan anbefales.
Der er chat, forbøn, hvor man kan indsende bønneemner, og nogen vil bede for én med navn og behov nævnt. Der er også mulighed for at sende e-cards (postkort i form af e-mail), der er vittigheder og information om, hvordan man kan slå Crosswalk op på sin mobiltelefon.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Omfattende

www.praize.com er en anden konkurrent til MySpace. Kort beskrevet er hele Praize en kombination af Crosswalk og Ditty Talk. Den del, der ligner Crosswalk, hedder Praize.com, og Ditty Talk delen hedder Xianz.com. Det er det mest omfattende community af dem jeg anmelder, og min vurdering er, at det er rigtig godt. Xianz modtager ikke gæster. I både Ditty Talk og MySpace kan man komme på en kigger uden at logge ind som bruger. Det tillader Xianz ikke, men man kan dog kigge på brugernes profiler.
Praize tilbyder bl.a. disse muligheder: Bible, Blog, Books, Cartoons, Chat, clubs, downloads, games, photos, sermons, kids, jobs, graphics, Web Builder, Dating, Singles, Prayer, Music, Mail (som medlem får du en mailadresse på Praize). Der er 30 forskellige Christian Newsletters.
Praize har også sin egen IM software (Instant Messenger, som bruges til chat), som også kan kommunikere med brugere fra MS og Yahoo’s IM klienter. Og der er Praize radiostationer med kristen musik. Kort sagt finder du næsten alt her. Eneste ulempe er, at det er amerikansk, så informationer om dansk kirkeliv er der ikke så meget af.

Kristne videoer
på nettet

En anden meget populær service for tiden er www.youtube.com – et sted, hvor man kan uploade sine hjemmevideoer og se andres videoklip, og man kan simpelthen finde alt inden for levende billeder dér. Der findes også kristne alternativer til dette.
www.godtube.com er en kopi af YouTube. Den indeholder Channels, så man kan abbonnere på videoer, groups – opdeling af videoerne i grupper og friends. Der er videoer om Worship, Music, Praise, Prayer, Testimony, Bible, Bible Study, Family, Youth, Kids og meget mere.
MySpace og YouTube er rigtig store, og der er virkelig mange brugere, og også mange kristne. Det er nok de steder, folk oftest søger hen, når de vil kommunikere med ligesindede. Men man skal vide, hvad man leder efter for at finde det. På de kristne sites er det lettere at finde noget relevant blot ved at surfe lidt rundt.
En indvending mod de kristne sites kan være, at de har relativt få brugere, så der er ikke så meget gang i diskussionerne i forums og grupper. Men hvis kirkens ungdomsgruppe, holdet på bibelskolen eller lignende blev enige om at gøre et af disse steder til deres elektroniske mødested, ville der være mange muligheder for spændende udvekslinger af erfaringer og meninger.

To missioner

Disse kristne sites har to missioner: en udadvendt til søgende mennesker, som ønsker at vide mere om kristendommen, og en indadvendt. Hvis en kristen anbefaler siderne til sin søgende ven, er fordelen, at der ikke er alt muligt andet til at forvirre billedet. Hvad angår den indadvendte mission, er det altid gavnligt med kristne sider, hvor man kan gå hen og lede efter netop det, eller den person, man har brug for i en given situation.
En anden indvending mod disse sites kan være, at når nu de ikke-kristne sites findes, så er det oplagt, at vi som kristne markerer os der. Sandt nok, men på den anden side er det muligt at være aktiv både på YouTube og GodTube og at uploade de samme videoer til begge steder, eller at have en profilside både på MySpace og Praize.
God fornøjelse med surfingen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lars Krøgholt er
skribent og elev på
Apostolsk Højskole i Kolding.