Hang Out i Fredericia

Cafeen Hang Out drives af kristne, som arbejder sammen med kommunen om integration.10.000 unge kommer årligt på Hang Out, som er et mødested for både danskere og danskere af anden etnicitet.

På billedet ses Peder Tind, som er daglig leder på café Hang Out, sammen med nogle af de unge, som bruger cafén.

I ti år har frivillige fra Apostolsk kirke i Fredericia drevet cafeen Hang Out.
Det er et socialt arbejde, som bygger på det kristne menneskesyn og værdier som tolerance, næstekærlighed og respekt. Cafeen åbnede i 1998 med det mål at give unge i Fredericia et alkoholfrit værested med aktiviteter, koncerter, café og netcafé.
– Det kristne grundlag og de kristne værdier er helt klart en styrke. Det er en af grundene til, at vi stadig er i gang og bliver respekteret. Men vi holder kirke og café adskilt. Det er ikke et forkyndende arbejde. Vi lever vores tro ud i praksis og gør en forskel og handler i næstekærlighed. Det tiltrækker mennesker helt naturligt, siger Peder Tind, der er daglig leder af cafeen.

Det handler om tillid

Cafeen ligger centralt i Fredericia og har over 20 frivillige medarbejdere ansat. Der er bl.a. klubber for drenge og piger samt et sportshold.
– Udgangspunktet er, at vore medarbejdere vækker tillid til de unge i hverdagen. Det kan de unge lide, fordi de ved, at det kommer fra hjertet og ikke er påtaget – de ved, at medarbejderne interesserer sig for dem, siger Peder Tind og tilføjer:
– Tillid er helt klart grundlaget for, at vi har så mange unge i cafén. De ved, at de ikke bliver fordømt. Vi hjælper og vejleder dem ud fra de arbejdsmetoder, vi har udviklet. Vi hjælper rigtig mange unge, ikke kun med lektier, men også med dybere fremtidsorienterede samtaler.

Samarbejder om
integration

Hang Out har et godt samarbejde med både integrationsministeriet, socialministeriet, politiet og kommunens embedsfolk.
– Af de ca. 10.000 unge, som besøger cafén årligt, er halvdelen unge med indvandrerbaggrund, siger Peder Tind, som ikke lægger skjul på, at deres integrationsarbejde påvirker lokalsamfundet.
– Vi har så mange positive nyheder om integration. Vi forebygger, vejleder og har været inde omkring rigtig mange unges liv, siger Peder Tind og bemærker:
– De står ikke alene; har de frustrationer, kan de komme med dem til medarbejderne og få hjælp. Vi har set masser af positive resultater, derfor bliver vi ved.

Jeg blev integreret

21-årige Alen Muratovic fra Bosnien er en af de unge, som Hang Out har hjulpet gennem integration.
– Jeg har det godt med at komme i Hang Out og være med på deres baskethold. Det er fedt at hænge ud med en masse nye mennesker. Man får venskaber ved at være med på basketholdet.
Jeg har det rigtig godt med både Peder og min træner Anders. De hjælper mig med alting, og jeg ved, at jeg kan komme til dem, hvis jeg har problemer med noget. Jeg har meget tillid til Anders, og vi har haft mange gode snakke, han kender min baggrund, mit privatliv og ved 100 % hvem jeg er, siger han.
Alen har nu fået opholdstilladelse og bor ikke længere på acylcenter.
– Hvad betyder det for dig at have fået opholdstilladelse i Danmark?
– Jeg har nu store muligheder i mit liv, jeg er et almindeligt menneske ligesom alle andre nu. Jeg behøver ikke længere tænke på, om jeg kan komme til den næste træning eller kamp. Jeg behøver ikke længere være bange for, at der kommer et stykke papir ind på asylcenteret om hjemsendelse. Min hjerne er helt fri nu, altså jeg kan tænke mere på min fremtid og ikke bekymre mig og være bange mere.
Alen er færdig på teknisk skole og søger en lærlingeplads på et mekanikerværksted.