Alternativ til drukture

Odder Frimenighed åbner café og ungdomskollektiv for festglade unge i alkoholfrit miljø.I disse dage forvandles en gammel slagterbutik til en café og et ungdomskollektiv. De unge fra kirken ser frem til at invitere deres venner med til festlige events.180 km2 lejlighedsareal bliver inddelt i hyggeligt bofællesskabsværelser med en café på øverste etage.
Caféen skal efter planen være åben, når der er arrangementer, koncerter mv. Ungdomslederne Filip og Elisabeth Dahl og projektleder Leif Johanson drømmer om, at caféen skal være åben hver fredag eller lørdag aften.
– Odder er kendt for drukture og byliv. Det vil vi gerne lave et alternativ til. For der er også unge, som gerne vil feste uden at drikke hjernen ud. Vi vil gerne skabe et hyggeligt fællesskab i et alkoholfrit miljø, siger Leif Johanson.

Fællesskab uden øl?

Målgruppen er primært teenagere og unge i starten af tyverne. Indtil videre er det mest kirkens ungdomsgruppe på ca. 30 unge, der kommer i caféen.
21-årige Lærke Løvstad skal være med til at planlægge kommende events og glæder sig til at se caféen i brug.
– Det er blevet en kultur, at man allerede som 13-14-årig begynder at gå i byen. Det er skabelonen for et socialt ungdomsliv, og folk glemmer, at der i mængden er unge, som ikke har lyst til at være fulde for at have det sjovt. Men hvem tør træde uden for mainstream, hvis der ikke er et alternativ? siger hun og tilføjer:
– Vi begynder med at invitere vores venner med – ikke til et bibelstudium for at gøre dem kristne, men til et hyggeligt miljø, hvor der er fokus på fællesskabet.

Attraktivt kristent miljø

23-årige Filip Dahl vil gerne skabe behagelige omgivelser og give de unge i byen et sted at være.
– Vi prøver at lytte til, hvad de unge vil have, så caféen bliver et attraktivt sted at komme. Vi lægger ikke en dæmper på vores tro, men skaber et spændende og jordnært miljø, som ikke kun skal være et alternativ til bylivet – vi vil give de unge noget endnu bedre. Det tror vi, at vi kan gøre gennem café-baserede events med et godt fællesskab, siger han.

Christophers oplevelse

18-årige Christopher Frydenlund synes, det er ”fedt” at komme i ungdomscaféen.

Det var et miljø, som det ungdomscafèen vil skabe, der tiltrak 18-årige Christopher Frydenlund.
– Jeg var i USA for et år siden og blev inviteret med til en ungdomsevent, hvor de koblede en sportsaktivitet sammen med socialt kristent liv. Det var spændende, jordnært og muligt at relatere til. De brugte ikke fine termer eller indforstået sprog, men tog noget fra hverdagen og koblede det sammen med Bibelen.
– Jeg var vant til at gå i byen og drikke ligesom alle andre. Men da jeg blev præsenteret for næstekærligheden og fandt ud af, at Jesus også kunne hjælpe med mine problemer, tænkte jeg: wow!
Unge er generalt ikke bevidste om interessen omkring kirken, de bliver skræmt væk af religiøsitet og mennesker, der fordømmer dem. Jeg tror, at hvis unge kunne møde unge kristne med en anden indfaldsvinkel, ville de se, hvordan kristne virkelig er.

Vis med dit liv

Christophers venner undrede sig lidt over hans nye livsstil, men respekterede hans valg.
– Det, at kirken også har socialt arbejde udadtil, viser andre, at det ikke er halleluja hele tiden. Men at vi også er almindelige mennesker, der har det sjovt med hinanden. Efter at jeg har lært Jesus at kende, har jeg fået mere overskud og glæde i mit liv – det er dét, som mine kammerater skal vide, siger Christopher og kommer med et hverdagseksempel.
– De fleste unge snyder fx til eksamen, det gør jeg ikke længere, det giver anledning til en god snak. Det er vigtigt, at der er sammenhæng mellem tro og handling. Den bedste prædiken er ens liv, siger han.
Christopher har ikke noget imod at tage til fest med vennerne, men flaskerne rører han ikke.
– ”Hvorfor drikker du ikke?” spørger de, og så fortæller jeg dem hvorfor, og hvor fedt det er at være kristen. At tro på Jesus er ligesom at stå i retten med en kæmpe gæld, hvor en fremmed tilbyder at betale, så du går fri. Det er faktisk det, Jesus gjorde – hvor fedt, at vi ikke skal gøre andet end at tage imod hans gave! ler Christopher.

Hvilken religion er sand

Inden Christopher kom til konklusionen om tro, tumlede han med mange spørgsmål.
Han havde oplevet jordnære kristne, som tiltrak ham. Men religioner var der nok af, hvilken var den rigtige?
– Jeg spurgte en præst, som sagde: ”Jesus er den eneste, der er opstået fra de døde, alle andre religiøse figurer ligger stadig i deres grave.” Det var med til at overbevise mig, siger Christopher og smiler.
– Jeg håber, min livshistorie kan inspirere andre og give håb, slutter han.


Artiklen fortsætter efter annoncen: