IPSICC

Dansk arv giver job til mænd på Filippinerne

Skandinavisk Børnemission indvier uddannelsescenter for mænd på Manillas losseplads.En arv på knap en million kroner er nu blevet til et nyt uddannelsescenter for fattige mænd på Manillas store losseplads, Smokey Mountain.

Mogens Larsen (t.v.) indvier Skandinavisk Børnemissions træningscenter sammen med Frederik Agerhem fra den Svenske Ambassade.

Bydelen blev oprindelig kaldt Smokey Valley. Men efterhånden som affaldsbjergene tårnede sig op på Manillas losseplads fik den navnet Smokey Mountain. Her bor og arbejder folk under de mest kummerlige forhold. De samler madrester og får en minimal indtjening ved bl.a. at genbruge plastic og metal.

Uden jordisk chance

Midt i elendigheden er der nu dukket en oase op.
– Det er et træningscenter, hvor man oplærer mænd, der ellers ikke ville have en jordisk chance for et almindeligt job, fortæller Mogens Larsen fra Skandinavisk Børnemission.
Han er netop kommet hjem fra Filippinerne, hvor han var med til at indvie organisationens nye uddannelsescenter. Et center, han ser en stor fremtid i.
– Der er afdelinger for oplæring af svejsere, af motorcykelmekanikere, af elektrikere, af elektronikmekanikere, en afdeling med computerhardware og en spændende jeep som køreskole, fortæller Mogens Larsen.
Organisationen har ansat en erfaren ingeniør som leder af centeret, der udover de udprægede mandefag også har IT-uddannelse, frisørskole og syskole.

Arv betaler projektet

Mogens Larsen foran skiltet til minde om Aage Mundus.

Han fortæller, at bygningen hedder Mundus Building, opkaldt efter den nu afdøde dansker Aage Mundus, der i sit testamente gav 470.000 kr til projektet.
– Jeg har kendt Aage Mundus i mere end 40 år. En stille, gudfrygtig mand. Sidste gang, jeg var sammen med ham, var, da vi spiste frokost på vores terasse. Tænk, hvis jeg havde vidst, hvad han havde i tankerne, så jeg kunne takke ham, siger Mogens Larsen.
– Hans drøm om at gøre noget godt med sine penge er blevet til virkelighed og er med til at redde mænd fra elendighed til et normalt liv.

Succes inden åbning

Hjælpeopgaven er enorm. I Filippinerne anslår man, at ca. 40 procent af befolkningen lever under FN’s fattigdomsgrænse. Og Mogens Larsen glæder sig da også over, at centeret hurtigt har vist sig sin berettigelse.
– Allerede inden åbningen havde 30 mænd fået køreundervisning (2 måneders kursus), og 8 havde fået job. 30 havde fået IT-undervisning (3 måneders kursus), og 5 har fået job, fortæller en begejstret Mogens Larsen.

Personligt farvel

For Mogens var turen samtidig et farvel til arbejdet som international formand i Skandinavisk Børnemission. Organisaionen er et samarbejde tværs over Øresund med kontorer i Malmø og København.
Foruden arbejdet i Filippinerne hjælper organisationen også i Zambia, Moldavien og Ukraine.