KD-ledelse begår politisk selvmord: Tvinger Tove Videbæk ud

Dyb undren og vrede præger store dele af Kristendemokraternes bagland efter at flertallet i partiets hovedbestyrelse i lørdags stillede Tove Videbæk overfor et ultimatum, som vil tvinge hende ud af partiet.– Vi finder det dybt urimeligt at afkræve en loyalitetserklæring af Tove. Hvis der er nogen, der har været loyal overfor partiet og dets grundlag, så er det netop hende. Vi synes partiets ledelse skulle koncentrere sig om at genrejse partiet efter sidste valgnederlag, i stedet for at drive klapjagt på personer, siger byrådsmedlem Christian Bjerre efter et møde i partiets midt- og vestjyske region søndag, hvor Videbæk fik fuld opbakning.
Hovedbestyrelsens flertal krævede lørdag, at Tove Videbæk skulle afgive en loyalitetserklæring indenfor 14 dage og stå skoleret for formanden Bodil Kornbek og næstformand Mogens Nørgaard. Ellers vil hun blive ekskluderet.
– Vi var på mødet enige om, at det kunne jeg ikke gå ind under, siger Tove Videbæk efter mødet med baglandet.
Hun henviser til, at hun gang på gang har afgivet kandidaterklæringer om loyalitet overfor partiet. Og hun mener ikke på nogen måde at have været illoyal overfor partiet.
– Jeg opfatter dette som en skjult eksklusion. Men jeg vil afvente, hvad ledelsen beslutter sig til, siger hun.
Tove Videbæk har været et af partiets mest markante folketingsmedlemmer og den største stemmesluger ved valggene. Formanden, Bodil Kornbek har imidlertid opbakning internt i hovedbestyrelsen for sin nye linje, hvor partiets kristne profil kraftigt nedtones.
Men efter den seneste udrensning kan hun være sikker på at møde en modkandidat, når partiet til oktober holder landsmøde.
– Vi har ikke en kandidat klar her og nu, men der arbejdes meget på det i hele landet, for dette her handler jo ikke kun om vestjylland, siger Christian Bjerre. – Ledelsen har nu vist, at den ikke evner at samle partiet.
Henri.

Læs også leder