Unge patienter tror på Gud

Det er mest unge, der søger trøst i det religiøse under sygdom, viser ny undersøgelse fra Rigshospitalet. Flest unge bliver åndeligt søgende under sygdom, viser en ny undersøgelse fra Rigshospitalet.

Sundhedsforsker Peter laCour er overrasket over unge patienters religiøsitet. Foto: cPress.

Den afslører overraskende, at hele 67 af de unge tror på et liv efter døden. Kun 36 pct. af de ældre svarer ja til det samme.
– Fordommen om, at det er de ældre damer i hospitalssengene, der er mest religiøse, viser sig at være forkert. Det er primært de unge, der har de største eksistentielle og religiøse overvejelser, og som bliver mere troende, fortæller religionssociolog Nadja Ausker i Rigshospitalets nyhedsbrev.

Overraskende

Her siger også psykolog Peter La Cour fra Institut for Sundhedsforskning:
– Det er jo overhovedet ikke, sådan vi tror, det er i Danmark. Vi har lav kirkegang og lav religiøs opvækst. Hvad skulle så være grunden til, at folk ligger i hospitalssengene og tænker på religion, når de aldrig har gjort det før – især de unge?
Nadja Ausker og Peter la Cour er en del af en femmandsgruppe bag undersøgelsen, der netop er blevet publiceret i Ugeskrift for Læger.
Det er den første undersøgelse i Danmark, der kombinerer religiøsitet og hospitalsindlæggelse. Formålet har været at undersøge, om danske patienter har religiøse og eksistentielle tanker.
Undersøgelsens spørgeskemaer blev uddelt til 480 patienter på 31 afsnit i perioden fra efteråret 2005 til foråret 2006.
Et gennemsnit på 14 pct. af de adspurgte patienter siger, at de er blevet mere troende under deres sygdom. 50 pct. af patienterne siger, de fandt nye livsværdier under deres sygdom. Og over halvdelen af patienterne tænkte mere over meningen og formålet med livet under deres sygdom.
Undersøgelsen viser desuden, at flere kvinder end mænd bliver religiøse under hospitalsindlæggelse.

Læs mere her