Unge på ”meningsfuld ferie” i Honduras

Nogle unge vil hellere spille foldbold i slummen, end drikke cocktails ved poolen.Over 60 unge danskere har valgt at drage til det lille mellemamerikanske land Honduras.Her bruger de deres sommerferie på blandt andet at arrangere fodboldskole for 250 fattige børn i slummen. For de udsprungne studenter og mange andre unge er sommerferie lig med skandaledruk og sex på Sunny Beach, men en ny tendens giver nu drukferierne konkurrence: de såkaldte ’meningsfulde ferier.’ Her er konceptet det, at de unge bruger et antal uger af sommerferien på frivilligt arbejde i et uland… og vel at mærke for egen regning.

Efterspørgslen tredobblet

Hos organisation Impact, der arranger frivilligt arbejde i ulandene, er efterspørgslen tredoblet siden sidste år.
Impact sender således i juli måned 60 unge danskere til Honduras for at arrangere ’sommerlejre for gadebørn’ og ’fodboldskole i slummen’. Her erstattes badeferie og kolde cokctails all-inclusive af slummens barske virkelighed. De unge skal bo under primitive vilkår sammen med de lokale, og de skal hjælpe med aktiviteterne, som i år kommer til at gavne ca. 1000 udsatte børn.

Backstage-oplevelser

– Vi oplever, at mange unge gerne vil have en ’backstage¬oplevelse’ i en anden kultur. De er efterhånden trætte af at backpacke i hælene på alle de andre, der trofast har købt deres Lonely Planet. Derfor bruger de i stedet sommerferien eller sabbatåret i frivilligt ulandsarbejde, forklarer projekt¬koordinator i Impact Arne Kristensen.
– Aktiviteterne foregår i samarbejde med erfarne lokale børneorganisationer, og dermed sikrer vi os, at indsatsen rent faktisk gavner udsatte børn, forklarer han.
Tal fra dansk statistik viser, at vi danskere rejser mere og mere. I 2002 foretog vi 4,7 mio. rejser, og i 2006 var tallet steget til 5,9 mio. rejser. Samtidig konkluderer socialforsknings¬instituttet, at en stigende del af den danske befolkning, navnlig de unge, tager del i frivilligt arbejde. Noget tyder altså på, at de to ting nu mødes: rejser til udlandet og frivilligt arbejde.
De unge, der rejser af sted til Honduras, betaler selv turen, som koster ca. 12.000 kr. Samtidig skal alle deltagerne finde sponsorer for 5000 kr. til at virkeliggøre aktiviteterne. Turene varer fire uger, og når de unge kommer hjem, venter opgaver med foredrag hos sponsorer.
Sidsel