En vennetjeneste

I sommer tilbød vi nogle venner at låne vores bil. En Skoda med enkelte småskavanker.Nogle gode venner havde såkaldt ”hjemlandsferie” i juli. I flere år har de tjent Gud uden for landets grænser. Så vi ses sjældent. Men i år kom de på besøg og skulle videre rundt i kongeriget. De håbede derfor, at nogle venner kunne låne dem en bil…
Tilfældigvis havde vi en bil tilovers. En ældre Skoda Felicia. Den skulle egentlig sælges, men havde pådraget sig et par småskavanker. Meget af tiden tilbragte den derfor i carporten.
Naturligvis tilbød vi straks vore venner at låne det uvirksomme transportmiddel til deres sommerturné. Efter en grundig instruktion.
Vore venner bor i England. En nødvendig genopfriskning i betjening af instrumenter og placering på kørebanen var derfor første skridt. Så langt gik det forholdsvis glat.
De følgende instruktioner gjaldt håndtering af blinklys og gear. Færdigheder, der i den pågældende bil krævede gode arm- såvel som og fingerkræfter.
Ved en beklagelig fejl var armen til blinklyset nemlig knækket. Det skete for et halvt års tid siden. I resterne af den oprindelige blinklysarm var derfor midlertidigt monteret en teske. En løsning vore venner ikke fik meget gavn af, idet teskeen for længst var faldet ud.
Aktivering af blinklyset krævede derfor gode fingerkræfter og en høj smertetærskel. Tilsvarende krævede det solide armkræfter at få bilen i 1. gear. Lidt gearolie havde længe været påkrævet.
Trods de nævnte skavanker var vore venner glade for lånet. Snart bumpede den røde bil hen ad vejen. Næsten i samme side som højre kantsten. En uge senere var de også glade for at levere den tilbage.
Vi var også glade. Efter flere dages fitness for fingre og arme gjorde vore venner nemlig holdt ved en skrothandel, hvor de købte og monterede en ”ny” blinklysarm. Det 1. gear opgav de. Mest af frygt for at skulle erstatte håndtaget med en ske – eller endnu værre, en finger. I stedet startede de i 2. gear og gav godt med gas. Så var de kørende. Til glæde for voksende bilkøer bag sig.
En sidegevinst ved historien var imidlertid, at turen fik vore venner til at reflektere over Guds ord. De havde jo også tid til det. Eksempelvis Moses’ formaning om at følge Guds vej, ”uden at vige til højre eller til venstre” (5. Mos. 5,23). Det fremgår ikke, om Moses også havde en gammel Skoda med skavanker.
Set i bakspejlet (der i øvrigt ikke fejlede noget), kan det lønne sig at hjælpe sine venner. Vi glæder os allerede til næste besøg.