Undertrykte piger får en uddannelse

Nordkenyanske piger får undervisning i en skole i Garissa, der med støtte fra Danmark giver pigerne en mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet.Hendes navn betyder held. Og heldigvis for Bahati er der en skole for nomadebørn i den nordkenyanske by Garissa. For ellers havde Bahati levet en isoleret tilværelse i familiens hytte, indtil hun skulle bortgiftes til en meget ældre mand som 15-årig.For sådan er traditionen i den muslimske nomadekultur. Piger må ikke blande sig med andre i det offentlige liv. Piger må ikke tjene penge. Og piger må slet ikke gå i skole.
De skal omskæres og forberedes til at blive gode hustruer i et tidligt ægteskab – ofte som en af flere koner til en ældre mand. De er skabt for at ses – ikke høres.
Men Bahati er mønsterbryder. Hun fik overtalt sin familie til at få lov til at komme i skole. Og heldigvis for hende var Life Frontier School i Garissa startet med hjælp fra Danmark.

Den næstbedste
elev i distriktet

Det er nu 10 år siden, skolen blev bygget med penge fra kalendersalg på danske skoler gennem fadderorganisationen Friends International – en underafdeling af International Aid Services i Danmark. Skolen har i dag 430 piger og drenge fra 1. til 8. klasse.
Og Bahati klarer sig godt, forklarer hendes lærer Eunice:
– Hun er meget kvik og klarede grundskoleeksamen så flot, at hun fik den næstbedste karakter i hele distriktet.
Derefter skulle hun videre til gymnasiet i hovedstaden Nairobi sammen med det første kuld elever, der går videre fra Garissa. Men der kom malurt i bægeret:
– Da hun havde bestået eksamen, fandt vi ud af, at faderen planlagde at bortgifte hende. Vi opsøgte ham og forklarede, at det ville være en forbrydelse, forklarer Eunice.
I Kenya er der skolepligt ligesom i Danmark. Og familien kan blive straffet, hvis de ikke sender deres børn i skole.
– Så vi advarede ham. Og han gav efter, så hun kunne komme på gymnasiet. Dér er hun nu – og bliver færdig med sin studentereksamen i år.

Skulle bortgiftes
til araber

Bahatis historie er ikke en undtagelse, fortæller Dorrit Madsen, daglig leder af Friends International, der betaler mad, tøj og skolepenge til over 100 af børnene på skolen i Garissa:
– Pigerne har ingen ret til uddannelse i den muslimske nomadekultur. Og hvis de får lov til at gå i skole, kan familiefaderen pludselig komme og rykke dem ud af skolen, fordi de skal bortgiftes.
Det var lige ved at ske for Bahatis veninde Fatima.
Fatima havde plaget om at komme i skole, siden hun var otte år. Men faderen forklarede blot, at det ikke var noget for piger. En dag, da Fatima legede på vejen, kom en lærer fra skolen i Garissa forbi, og Fatima løb hen til hende og fortalte om sine skoledrømme. Læreren tog med hjem for at overtale Fatimas far. Han gik omsider med til det, men sagde at han ikke ville betale noget som helst – heller ikke for hendes skoleuniform. Fatima var glad, selv om hun vidste, det ville blive svært.
Men da hun var nået til 7. klasse, ville faderen i al hemmelighed bortgifte hende til en araber.
– Jeg advarede ham om, at hans handling kunne medføre fængselsstraf, fortæller Eunice.
Han indså, at han ikke kunne gennemføre sit forehavende, selv om han havde modtaget forskud på medgiften. Han begyndte nu at mishandle og slå Fatima ud fra påstanden om at have set hende sammen med drenge.
Efter to måneder ankom hendes ”mand” fra Saudi Arabien for at hente sin brud hjem. Fatima klagede sin nød for skolens lærere, og Eunice kontaktede familien igen for at understrege børns lovlige ret til uddannelse.
Sagen endte med, at Fatima og hendes mor blev udstødt af familien, hvis overhoved nu rejste med araberen tilbage til Saudi Arabien. Fatima bor nu hos nogle bekendte i Garissa og kan få lov til at gøre sin skolegang færdig med støtte fra Friends International.

Høvding duperet

Det er dog ikke alle familier i Garissa, der er så restriktive som de to ovennævnte. Faktisk er den byggegrund, hvor Life Frontier School ligger, blevet skænket af en lokal høvding, som var forud for sin tid, fortæller Dorrit Madsen:
– Han fortæller, at han før anså kameler og geder som en sikker investering for fremtiden. Men pludselig gik det op for ham, at dyrene dør, mens slægten lever videre. Den bedste investering er at give sine børn en uddannelse, for at de kan udvikle landet.
– Han har også sendt sine piger i skole, og de er de bedste i deres klasser. Og den gamle høvding – han er duperet!
Dorrit håber, høvdingens begejstring vil sprede sig til resten af distriktet, når Friends International arrangerer et cykelsponsorløb fra Nairobi til Garissa d. 20.-27. september 2008. Der er allerede flere sponsorer klar til at støtte den 400 km lange cykeltur.