Formandskandidat får fuld vestjysk opbakning

Bjarne Hartung Kirkegaards kandidatur til Kristendemokraternes formandspost styrket efter jysk opstillingsmøde i sidste uge.Der var fuld opbakning fra Storkreds Vestjylland til at opstille den 54-årige bornholmske journalist Bjarne Hartung Kirkegaard som formandskandidat for Kristendemokraterne ved et møde onsdag i sidste uge.

Bjarne Hartung Kirkegaard betragtes af vestjyske vælgere som en samlende skikkelse.

Opstillingsmødet blev afholdt på Billund Kro i fællesskab mellem Kristendemokraternes Syd- og Vestjyske storkredse.
De sydjyske delegerede valgte efterfølgende at udsætte valget af kandidat til efter kredsens generalforsamling den 8. september. Et umiddelbart flertal blandt de afklarede sønderjyder pegede dog ligesom vestjyderne på Bjarne Hartung Kirkegaard som kandidat.
– Foreløbig vælger vi at lade spørgsmålet stå åbent og i stedet overlade det til en nyvalgt bestyrelse at tage stilling, meddeler Jørgen Worm, der er formand for Sydjyllands storkreds.

Frygter ikke fløjkrig

Forud for mødet havde partiets kandidat i Viborg, Per Holbo Rasmussen, via oprettelsen af et nyt netværk, ”KD-Vestjylland for formandskabet”, forsøgt at markere, at ikke alle vestjyder hos Kristendemokraterne er imod Bodil Kornbæk. Dette påvirkede dog ikke de cirka 30 fremmødte ved mødet, og formanden for Storkreds Vestjylland, Sonja Bjerregaard, oplyser over for Udfordringen, at hun intet kendskab har til et sådant netværk.
– Der er mig bekendt ikke etableret noget vestjysk netværk, siger hun. Samtidig understeger hun, at hverken oprettelsen af eventuelle netværk eller opstillingen af en modkandidat til Bodil Kornbæk behøver føre til yderligere fløjkrige i partiet. Tværtimod ser hun Bjarne Hartung Kirkegaard som en samlede skikkelse.
– Jeg er ikke nervøs for nogen fløjkrig. Bjarne Hartung Kirkegaard er et meget diplomatisk menneske, som ønsker at samle partiet og brænder for Kristendemokraternes politik. Jeg er sikker på, at alle kan tilslutte sig, hvis han bliver valgt.

Vælgernes tillid

Ud over fraktionerne internt i partiets lægger Sonja Bjerregaard vægt på, at formandskandidaten skal kunne genskabe tilliden hos vælgerne.
– I storkreds Vestjylland tror vi på, at Bjarne Hartung Kirkegaard er personen, der kan være med til at genrejse partiet. Han har stor politisk erfaring og er meget positiv. Med sine holdninger og sin rolige facon vil han kunne genskabe tilliden hos medlemmerne såvel som vælgerne, vurderer hun.
Efter mødets udfald slår Per Holbo Rasmussen da også den forsonlige tone an:
– Når valget i oktober er truffet, skal vi kunne samles om den valgte formand og den medfølgende profil: Kirkegaard uden politisk projekt eller Kornbek med en ideologisk forankret midterkurs. I netværket er vi meget bevidste om, at vi i partiet er mere uenige med andre partier end vi er med hinanden, og derfor vil vi fra vores side gøre alt, hvad vi kan, for at holde sammen på partiet.

Landsmøde i oktober

Hvorvidt andre kredse vil følge Syd- og Vestjydernes eksempel, afgøres endeligt på Kristendemokraternes landsmøde i Middelfart den 25. oktober.
Afgørende er dog om den interne uenighed hos Kristendemokraterne kan bilægges, og der kan skabes fodslag omkring partiets værdigrundlag – især abortspørgsmålet og den såkaldt ”nedtonede kristne retorik”. Ved folketingsvalget i 2007 fik partiet med dets nuværende formandskab halveret sit stemmetal. I de seneste meningsmålinger er der med udsigt til blot 0,5 procent af stemmerne fortsat meget langt op til spærregrænsen.