Danskere bag eneste skole for udviklingshæmmede i Somalia

Somalilands muslimske undervisningsminister takkede kristen hjælpeorganisation.Den kristne hjælpeorganisation International Aid Services (IAS) i Brande har startet en specialskole i det muslimske Somalilands hovedstad Hargeisa. Det er den eneste skole for børn med særlige behov i hele Somalia, inklusive udbryderrepublikerne Somaliland og Puntland.
– Tak! Vi sætter stor pris på alt det, I gør for de udviklingshæmmede, sagde undervisningsminister Hassan Haji Mohamud til IAS-leder Torben Madsen, da Somalilands undervisningsministerium overtog ledelsen af skolen i sidste uge.
– Før I kom, havde vi ikke noget tilbud til børn med særlige behov. I store familier blev de tit overset. Men nu er vi klar over behovet, og vi er i regeringen også klar til at investere penge i skolen. Vi har dog stadig brug for jeres hjælp og vil gøre alt for et positivt samarbejde, sagde ministeren.
Somaliland ligger på Afrikas horn ud til Aden-bugten. Republikken har 3,5 mio. indbyggere spredt over et område på størrelse med England.

Børnene anerkendt

Hargeisa School for Special Needs startede i 2001 og drives bl.a. med støtte fra Danida. Over 500 udviklingshæmmede har været igennem skolens seks klasser, og ca. 10 pct. har derefter kunnet overføres til almindelige grundskoler. Skolen har i alt 114 elever, hvoraf mange er multihandicappede. 80 går på skolen, og 34 får hjemmetræning.
– Før var børnene ikke anerkendt, men nu kender forældrene deres rettigheder, konkluderer minister Mohamud og tilføjer: – Nu er der brug for opmærksomhed omkring udviklingshæmmede i andre regioner.
Torben Madsen orienterede ministeren om, at IAS allerede har oprettet undersøgelsescentre i byerne Burao og Eregavo. I Burao er 75 børn blevet undersøgt.

Træner 1500 lærere

IAS har netop afsluttet et kursus for ministeriets skoleinspektører i samarbejde med Kenya Institute for Special Education (KISE). Danida støtter projektet, der føres ud i livet af den lokale samarbejdsorganisation Somaliland Association for Special Education (SASE), der er startet af IAS. IAS er danske pinsekirkers hjælpeorganisation.
SASE er lige nu midt i et tremåneders kursus for specialundervisere, som skal nå at uddanne ialt 1500 skolelærere på to år.