DR1 med talent for at bande og håne
DR1s familieprogram Talent 2008 ramt af vigende seertal og kritik for manglende etik.DR1s store underholdnings-satsning møder kritik for manglende etik, både i forhold til de medvirkende og til seerne.
Journalist og forfatter Karen Thisted kalder således programmet talentløst og en direkte fornærmelse mod seerne og en udnyttelse af de medvirkende, der går med til alt for at komme i fjernsynet. Hun rejser sin kritik som tv-anmelder i Ekstra Bladet og erklærer, at programmet hver fredag håner over en million mennesker.
Udfordringen har bedt underholdningsredaktør på DR1, Jan Lagermand Lundme, svare på kritikken.
Programdirektøren svarer, at de programansvarlige selvfølgelig er meget opmærksomme på etikken. Han påpeger, at der står professionelle folk klar til at tage hånd om de deltagende, hvis enkelte skulle blive kede af det lige i situationen.
På spørgsmålet om, hvorfor børn skal lære at bande og nedgøre andre i et familie-underholdningsprogram på DR1, svarer Jan Lagermand Lundme, at han ikke syntes, programmets dommere siger noget, der er for ramsaltet til fredag aften klokken 20.
Især filmdirektør Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa har høstet kritik for brug af ukvemsord og for at nedgøre deltagerne i flere tilfælde før de når at begynde på deres optræden. En dreng fik således at vide, at han lignede en død fisk i hovedet, når han optrådte. En mor, hvis sang var tilegnet hendes afdøde barn, fik denne replik fra Zentropa-direktøren:
– Om hele din familie så var udslettet i Auswitch, eller om du var multihandikappet, så skal det ikke påvirke vores beslutning.
Efter sangen lod Peter Aalbæk Jensen forstå, at han følte sig følelsesmæssigt voldtaget, et udtryk, der øjensynlig var så populært, at hans meddommer, Martin Hall, valgte at genbruge det senere i programmet. Jan Lagermand Lundme tager dog dommerne i forsvar:
– Jeg oplever ikke, at de går efter at genere børn eller voksne, hverken før eller efter deres optræden.
– Konkret blev Peter Aalbæks ene krafteddermame trods alt efterfulgt af ordet dygtigt, og voldtaget blev brugt som en eftertrykkelig måde at efterlyse mere power eller gennemslagskraft på, mener underholdningsredaktøren.
Ifølge Jan Lagermand Lundme er etikken i orden, fordi de medvirkende er indforstået med programmets præmis, en præmis, han også mener flertallet af seere er fortrolig med.
Han mener dermed, at både de 3000 deltagere i alle aldre, der i alt har vovet sig op på scenen foran de tre dommere, og seerne, der ved første udsendelse talte 1,1 million og ugen efter 918.000, er indforstået med konceptet.
– Præmissen er, at man bliver målt med de professionelles alen og hører deres uforbeholdne og subjektive mening. Det er ingen hemmelighed, at den undervejs kan blive særdeles kontant formuleret, påpeger underholdningsredaktøren, der mener, seerne kender konceptet fra programmer som X-factor.
Selvom en stor del af programmets seere er børn, der i andre sammenhænge lærer, at det er uacceptabelt at nedgøre andre, ser Jan Lagermand Lundme ikke noget problem i, at de lærer det af voksne på DR1. Han påpeger, at kommentarerne først og fremmest skal have relevans, og afviser, at dommerne burde fremføre deres kritik på en mere taktfuld måde.
– De kommenterer benhårdt og ærligt på det, der er relevant. Og når man står på en scene som for eksempel danser, musiker eller komiker, er det i høj grad relevant, om ens fremtoning og valg af hat er med til at vinde publikum eller ej, fastslår han.
Underholdningsredaktøren gør opmærksom på, at Talent 2008 både er redigeret og efterbearbejdet. Der er således ikke udsigt til umiddelbare forandringer. Han tilføjer dog, at kritikken af programmet tages med i programlæggernes overvejelser. Hvorvidt dette vil fremgå af de sidste seks afsnit, der transmitteres live, er dog uvist. Talent 2008 er planlagt til 12 afsnit frem til udgangen af oktober.