Bjarne har troen og viljen

Som nyvalgt KD-formand kan Bjarne Hartung Kirkegaard se frem til store udfordringer.
Bjarne Hartung Kirkegaard, kristendemokraternes nye partiformand.

Den 54-årige journalist og lokalpolitiker på Bornholm, var ikke overrasket over sit valg til ny KD-formand.

Med næsten dobbelt så mange stemmer som sin modstander, Bodil Kornbek, får han nu til opgave at samle det 38 år gamle midterparti efter et turbulent landsmøde i Middelfart.
Netop Kristendemokraternes placering i forhold til midten blev diskuteret intenst på landsmødet, og Bjarne Hartung Kirkegaard, betragter da også landsmødes resultat som en understregning af, at partiet ønsker en klar placering i midten af dansk politik.
– Jeg var glad for, at stort set alle de ændringsforslag til principprogrammet, der sikrer Kristendemokraternes forankring på midten, fik opbakning, siger han til Udfordringen umiddelbart efter valget.

Lignede et mønster

Den nyvalgte formand vedgår, at partiets muligheder for et comeback i dansk politik, bliver vanskelig.
– Men jeg har troen og viljen, erklærer han, og peger på de delegeredes ja til et nyt partiprogram med væsentlige ændringer og et komfortabelt flertal ved formandsvalget.
– Da det ændrede principprogram på min anbefaling blev stemt hjem, syntes jeg det begyndte at ligne et mønster, og var derfor heller ikke overrasket over valget som partiformand, siger han.

Ny lederstil

Bjarne Hartung Kirkegaard lægger også rent ledelsesmæssigt op til en markant anderledes stil end sin forgænger.
– Jeg er pragmatisk og er indstillet på at lytte til medlemmernes synspunkter, betoner partiformanden, der håber at kunne genskabe enhed i partiet og tillid hos vælgerne.
Netop den pragmatiske tilgang har ført til, at Bjarne Hartung Kirkegaard er blevet kaldt ”visionsløs” og ”ukonkret”. Prædikater han dog afviser. Han gør blot sit forarbejdet ordentligt, inden han begynder at tænke højt.
– De konkrete initiativer vil jeg gerne have mulighed for at drøfte med hovedbestyrelsen først, forklarer han.
– Herefter skal vi have turbo på, erklærer han.