Kræftramte David klynger – og synger – sig til livet

Den kræftramte folksanger David Bailey
har udgivet 18 albums og sunget på
tv-programmer som CBS News og 60 Minutes.
I går sang han på Amager.David Bailey fik kun få måneder at leve i, da lægerne opdagede en hjernesvulst på størrelse med en tennisbold.

– Jeg fik konstateret den såkaldte GBM 4-tumor i 1996. Lægerne sagde, jeg havde seks måneder tilbage at leve i, men de tog fejl, smiler David Bailey.

Det er nu 12 år siden, og David overlever på sine sange, der nu også giver håb til andre kræftpatienter. Onsdag den 5. november sang han i Natha-naels Kirke i Holmbladsgade på Amager. Overskuddet gik til et nyt netværk for mennesker med hjernetumor.

Dramatisk historie

David Baileys sange har givet håb og trøst til tusindvis af tilhørere i 21 lande verden over. Hans sang ”Bliv ved med at gå” blev slagsang ved den første internationale uge med fokus på hjernetumor. Davids egen dramatiske historie er desuden blevet fortalt af bl.a. CBS News, 48 Hours, 60 Minutes og et hav af aviser og blade.
Og David Baileys historie er dramatisk: Han voksede op som barn af missionærer i Libanon, men måtte flygte til Tyskland på grund af borgerkrig. Her studerede han klassisk guitar og ernærede sig som gademusikant og dannede en hemmelig musikgruppe som turnerede bag jerntæppet.

Dødsdom og håb

Som voksen droppede han guitarspillet i 10 år – indtil lægerne for 12 år siden konstaterede, at han havde en ondartet hjernesvulst og ville dø i løbet af ganske få måneder. Da tog David Bailey guitaren op og begyndte igen at skrive sange.
– Jeg fik konstateret den såkaldte GBM 4-tumor i 1996. Lægerne sagde, jeg havde seks måneder tilbage at leve i, men de tog fejl, smiler han – og kan ikke lade være med at opmuntre andre:
– Uanset hvad du hører: Håbet er en virkelighed, og for hver dag, der går, er der mere og mere grund til at håbe, siger han.

Besvimede igen og igen

Det så ellers sort ud for David Bailey. Efter flere måneder med uudholdelig hovedpine, besvimede han en morgen, og hans forældre måtte tilkalde en ambulance. David måtte hurtigt flyves til et større hospital, hvor han blev opereret med det samme.
– Det var den 3. juli 1996; lægerne fjernede en hjernesvulst på størrelse med en tennisbold, fortæller han.
Nu var gode råd dyre. Lægerne gav ham ikke meget håb, da kemoterapi ikke var en særlig effektiv behandling på GBM 4-tumorer. En scanning afslørede desuden, at der stadig var rester af tumoren i Davids hjerne, samt endnu en kræftform. Forskellige kemoterapier så omsider ud til at virke, lige indtil David et par år senere fik flere besvimelsesanfald og begyndte at tabe synet på venstre øje.

Tro, venner og fremtid

Han har stadig svært ved at se klart, men i 12 år har han nu holdt modet oppe med sine sange:
– Der er tre ting, som får mit liv tilbage i balance: Faith, family and future! Tro på en Gud, der elsker mig og vil stille op for mig uanset hvad. Familie og venner, jeg altid kan falde tilbage på. Og en fremtid, hvor nye muligheder har givet mig mod til at drømme.
– I stedet for at spørge ”Hvorfor mig?” spørger jeg ”Hvad nu?”. Det er et meget mere sundt og produktivt spørgsmål.
– Lægerne er fantastiske, men kun mennesker. Husk: Det, de fortæller dig, er i bedste fald et kompetent gæt. Deres forudsigelser bliver modbevist hver eneste dag. Hvis der er en chance ud af 500, så tro på, at den gælder dig, slutter den optimistiske sanger.