Thomas skal til DM i Stand-Up!

Thomas Balle skal, som den eneste kristne komiker, deltage i kampen om at blive danmarksmester i stand-up comedy. Her fortæller han, hvad stand-up betyder for ham.22-årige Thomas Balle bor i Århus og arbejder for YFC. I sin fritid laver han stand-up comedy. Faktisk er Thomas så vild med Stand-Up, at han skal deltage i DM i Stand-Up her til vinter.Thomas Balle er vokset op med Linie 3 ligesom de fleste der er født i 80’erne. Men på et tidspunkt blev han præsenteret for en helt anden form for humor.
– Der var et program på DR1, der vist hed ”De unge sjove” eller noget i den retning. Det var stand-up. Jeg blev meget fascineret af, at en enkelt mand eller kvinde kunne underholde bare ved at stå og tale.
Fascinationen har holdt ved, og Thomas har også fået sig en favorit blandt de danske komikere:
– Jeg er særlig fascineret af Anders Matthesen. Han har en helt speciel måde at komme igennem med et budskab på. Hans stand-up handler om noget. Jeg ved også, at Matthesen bekender sig som buddhist. Det er spændende, at man kan gøre opmærksom på en religion gennem stand-up.

Den spæde start

Thomas’ talent for comedy viste sig allerede, da han var teenager.
– Jeg var god til at se det sjove i mange ting. Folk omkring mig blev tit provokerede af det, fordi det både var positive, negative og direkte tragiske ting, jeg kunne lave sjov med. Jeg havde vist ikke særlig meget situationsfornemmelse dengang, indrømmer Thomas og fortsætter:
– Jeg begyndte at lave stand-up, fordi jeg vidste, at jeg var god til at se de skæve og sjove vinkler på tilværelsen. Det er et kæmpe kick at stå på en scene, når man har brugt lang tid på at forberede noget, man selv synes er sjovt og så se, om andre også synes det. Det er det fede ved stand-up, man får respons med det samme.
Det betyder så, at det også er hårdt, når det viser sig, at det ikke er sjovt for andre.
Første gang, jeg prøvede at lave stand-up, var i 2006. Jeg stillede mig op på scenen og begyndte at fortælle nogle sjove historier. Dengang havde jeg ikke den rigtige teknik, og jeg vidste ikke, hvordan man bygger en joke op, så den er sjov. Det gik så dårligt, at jeg ikke havde lyst til at prøve igen før et år efter.

Klassens tykke dreng

Når Thomas laver stand-up nu, er det med stor selvironi.
Jeg laver stand-up først og fremmest om mig selv og mit liv. Jeg blev mobbet i folkeskolen. Jeg var lidt ligesom klassens tykke dreng uden at være tyk.
Jeg holder fast på, at det ikke var onde mennesker, der mobbede mig, og jeg grinte også selv af det. Det var hårdt, men nu bruger jeg de oplevelser både til at give vidnesbyrd i kirken, og i min stand-up. Jeg er ikke bange for at lave sjov med mig selv.
Jeg har nogle små handicaps, som at jeg fx er døv på det ene øre og har nogle problemer med lungerne. Det gør jeg meget nar af. Faktisk har jeg fået at vide, at det næsten har været for meget engang imellem, så jeg prøver at regulere det lidt.
Nu starter jeg ud med at tale om mig selv og går så videre til nogle andre emner. Jeg taler om nogle af de samme emner, som andre stand-up’ere bruger, men jeg sørger altid for at være stueren. Det er vigtigt for mig, at det, jeg laver, er værdigt for mig og for Gud.

Det skal også være fedt for Gud

Værdigheden er vigtig for Thomas, og det er nok også det, der i særlig grad gør ham anderledes end andre komikere.
– Jeg holder mig altid til stuerent materiale. Af og til bliver jeg da fristet til at gå under bæltestedet og score nogle billige point. Den fristelse er nok noget af det sværeste ved at være en kristen komiker, men jeg vil ikke skrive noget, der ikke er fedt for Gud.
Jeg går ikke på scenen og prædiker for folk. Det ville ikke kunne lade sig gøre, men jeg taler nogle gange om store ting og har da også haft lidt med om kristendom. Men generelt taler jeg mest om min tro uden for scenen. Jeg tror faktisk, det er godt for mig som kristen at være komiker, for så kan jeg møde andre mennesker, som ikke er kristne. Det giver en rigtig god mulighed for dialog.

En spændende udfordring

Selvom Thomas elsker at lave stand-up, forventer han ikke at kunne skabe en karriere som komiker.
– Jeg deltager i DM i Stand-Up, fordi det er en spændende udfordring og en mulighed for at blive set. Arrangørerne, FBI (Funny Business Inc.), har stort set alle de store danske komikere i stald, og jeg tror, DM er en måde for dem at finde nye talenter på. DM er officielt åbent for alle, men der er ikke mange professionelle komikere med, så det er lidt af et udstillingsvindue for nye komikere. Jeg håber da lidt på at blive booket, men det vigtigste for mig er, at det er sjovt. Stand-up er en spændende udfordring og noget, jeg nyder at lave lige nu, men jeg tror, at Gud kalder mig til noget andet, slutter Thomas.