Tysk kirke inspirerer danske frikirker til vækst

160 præster og ledere fra FrikirkeNets medlemskirker og -institutioner var i Stuttgart for at lære nyt fra en af Tysklands største pinsekirker.160 forventningsfulde frikirkepræster, lovsangsledere, teenageledere og institutionsledere rejste til Sydtyskland for at deltage i FrikirkeNets lederkonference i den tyske pinsekirke Biblische Glaubens Gemein-de i Stuttgart den 14.-16. november.

Claus Bækgaard fra FrikirkeNet var særdeles tilfreds med konferencen, der udfordrede til nytænkning (Foto: FrikirkeNet).

– Målet var til dels at opleve, at der faktisk er nogle menigheder, der kan løfte sig op over gennemsnittet i Europa, fortæller Claus Bækgaard, præst i Roskilde Baptistkirke og med i koordinationsgruppen, som er navnet på FrikirkeNets ledelse.
Under besøget blev deltagerne undervist af den ledende præst, Peter Wenz, der lagde ud med at vise rundt i den store kirkebygning, der foruden en kirkesal med 2.400 pladser rummer samlingslokaler, storkøkken, en børnehave, samt børne- og ungdomslokaler.

Kirken skrumpede ind

Peter Wenz har ledet menigheden siden 1984, hvor han kom til en 80 medlemmer stor menighed, som han selv kalder traditionel og døende. Kort efter at han som ung og uerfaren præst kom til kirken, faldt medlemstallet til blot 40. Peter Wenz fortalte, hvordan han en aften faldt på sine knæ og råbte til Gud.
– Jesus, hvad skal jeg gøre? råbte jeg. Det eneste svar, jeg fik, var: Bare prædik mit ord! fortæller Peter Wentz. – Så jeg gik i gang med at prædike om Guds kærlighed til os og om Guds mål for sin menighed.

Vækst er et mirakel

– Og så er væksten kommet som et mirakel, fortæller Peter Wenz, der ikke kan hænge fremgangen op på særlige evangelisationskampagner.
Peter Wentz erkender, at processen har været hård.
– Efter at have skiftet ledergruppen tre gange i løbet af kort tid fik vi etableret en ”kernegruppe”. Vi fandt ud af, at man er nødt til at kunne stole på hinanden. Som lederskab måtte vi sige til hinanden, enten bliver vi venner, ellers må vi skilles, forklarede Peter Wenz.
Han lagde også stor vægt på bønnens betydning og på, at en kirke i vækst skal være fokuseret på at række ud til den yngre generation.
Kirken i Stuttgart har således et meget omfattende børne-, junior- og ungdomsarbejde. Alene i kirkens søndagsskole er der 250 frivillige medarbejdere.

Nytænkning et must

Men at række ud til nye generationer kræver ifølge den tyske pinsepræst også, at kirken har en atmosfære af nytænkning.
– Verden omkring os bliver fornyet hele tiden, så vi må også være åbne for nye ting. Budskabet er selvfølgelig det samme, men vi må være nyskabende på alle områder. Vi er nødt til at mærke efter, hvordan folk føler og tænker i dag og skabe en hjemlig atmosfære.
Emnet nytænkning blev også fremhævet af FrikirkeNets leder Tonny Jacobsen, da han lørdag aften holdt et oplæg om, hvorvidt kirken i dag er beredt på fremtiden.
– Kirken burde være det bedste fremtidsforskningsinstitut, sagde Tonny Jacobsen og henviste til den viden, vi som kristne har i Bibelen og de ting, Gud åbenbarer for os i dag.
– Kristne bør stå fast på den ufravigelige kerne i vores tro, men samtidig skal vi være fleksible i vores udtryksformer, så vi er forståelige i vores nutid.

FrikirkeNets Lederkonference bliver næste gang holdt på Pinsebevægelsens højskole i Mariager i november 2009.