Hva’ for én vil du ha’?

En mini-bibel med lommer og lynlås er blandt ønskerne hos tre unge bibellæsere, når de skal vælge mellem de 17 udgaver af Bibelen på hverdagsdansk.- Jeg synes den pink-røde udgave er cool, siger Sidsel.– Man bliver i godt humør af at se på den. Ellers kan jeg egentlig ikke li’ pink, men en bibel i pink er da sej!
Det er også smart, at den har magnetlås, så den ikke åbner sig i tasken.

17 udgaver!

Udfordringen har bedt Sidsel og to andre unge om at udpege den mini-bibel, de bedst kan li’.
Biblen på hverdagsdansk er nemlig nu udkommet i 17 forskellige udgave. Heraf er de 7 mini-udgaver på kun 11 x 15 cm x 3 cm.
– Selv om jeg ikke er en pige, så synes jeg nu også, at den pink er smart, indrømmer Henrik. Men selv foretrækker han den blå ruskinds-udgave:
– Den blå er flot! Den er enkel og den har et moderne layout, fastslår Henrik, der interesserer sig meget for layout. Han kunne godt tænke sig, at der blev gjort lidt mere ud af det grafiske i biblerne:
– Der mangler jo landkort i de nye, og hvad med nogle tabeller og tidslinjer?
Jeg kan godt li’ de små smarte bibler, fordi de ikke ligner en ”bedstemorbibel” som de sorte læderbibler med guldkant. Den her har sølvkant. Det ser mere ungt ud. Den er også så lille, at man kan sagtens ha’ den i inderlommen eller baglommen.

Kan godt læses

– Kan man også læse de små bogstaver, hvis man som du har kontaktlinser?
– Ja, det kan man sagtens. Men det kan godt være lidt anstrengende i længden – så jeg tror, jeg beholder min store bibel og kun bruger den lille blå, når jeg skal ud, siger Henrik, der er på vej til Indien med Ungdom Med Opgave.
– Man kan også sagtens læse teksten med briller, hvis de ikke er alt for stærke, tilføjer Sidsel, der har briller.

Et personligt præg

– Jeg synes også, det er rart nok at have en stor bibel, mener Sara på 17 år, som går i gymnasiet.
– Den bibel, jeg har i forvejen, har jeg selv syet et omslag til i krea-timerne på efterskolen. Jeg synes, en bibel skal have et personligt præg. Min er fx syet i noget sort stof, jeg fandt, med et kors og nogle strimler syet på, fortæller hun.
Blandt de nye mini-bibler foretrækker hun den gulbrune paperback:
– Den kan godt tåle at blive brugt, og det er den letteste og billigste. Den vil være god til nye læsere, fordi den ligner en almindelig bog, siger hun.

Bibel med lommer

– Hvordan skulle en bibel se ud, hvis I skulle designe den?
– Den skal have lommer, ligesom min hjemmelavede bibel, foreslår Sara. – Og så skal der være personlige livshistorier i den, ligesom der er i Street Bible. (En Ny Testamente-udgave fra YfC, som deles gratis ud til unge.)
– Ja, og så må der godt være et stik-ordsregister bagi, så man fx kan slå op under krise eller sorg og finde de bibelvers, der kan hjælpe én i den situation, foreslår Sidsel og henviser til Gideonitternes ny testamente, som har et par hjælpe-afsnit. (Gideonitterne deler gratis små ny testamenter ud på fx hoteller og skoler.)
– Jeg synes, at sproget i den hverdagsdanske nu er så godt, som det næsten kan blive, mener Henrik.
– Men det, der mangler, er, at man udnytter de grafiske virkemidler med kort, oversigter, fremhævet skrift, billeder, tegninger osv.
Og forsiden kunne være en reproduktion af en af de allerførste bibler. Eller Guttenbergs. Det ville se sejt ud på en moderne bibel.
Henri.