Pensionister hygger om soldaterne

– Vi stiller op, når soldaterne i pressede situationer har brug for en snak, siger Jørgen Eilschou Holm, der er tidligere provst.Birthe Eilschou Holm og tidligere provst Jørgen Eilschou Holm fra Ringkøbing flyver til Afghanistan midt i februar for at lede KFUMs Soldaterhjem i militærlejren Camp Bastion i Hellmandprovinsen. De afløser Ruth Brik Christensen.

Birthe og Jørgen Eilschou Holm

Parret vil træde deres egne fodspor, og de har erfaringer med derud. Begge har været udsendt før, Birthe som sygeplejerske til Bosnien og Jørgen som feltpræst i Bosnien og Kosovo.
– Vi vil gerne støtte vores soldater, og det kan vi gøre som civilister nu ved at arbejde på soldaterhjemmet dernede. Jeg er også med i Kammeratstøttelinien og er vant til at snakke med soldater, fortæller Jørgen Eilschou Holm, der ikke er bekymret for at skulle bo i militærlejren, som han betegner som sikker.
– Det er jo heller ikke ufarligt at leve herhjemme, vi er ikke bange. Det værste er naturligvis, hvis danske soldater dør, men det håber vi, at vi undgår, siger Birthe, der i mange år har arbejdet på skadestue og som operationssygeplejerske.

Adrenalinen pumper

I Afghanistan er hun civilist, men hun kender til, at adrenalinen pumper engang imellem. Og det skal den, for det må aldrig blive rutine at arbejde med mennesker.
– Vi vil gerne gøre en forskel, og vi vil ”have store ører og munden næsten lukket”, smiler Birthe, der er parat til at lytte og hjælpe.
Soldaterhjemmet eller ”Kuffen”, som det kaldes i daglig tale, skal være et helle for soldaterne fra England, USA og Danmark, der bruger hjemmet som et fristed, smider benene op og kobler af fra krigen, mens de nyder hjemmebagt dansk kage, en kold cola eller en kop kaffe.
Birthe skal stå for bagningen og Jørgen for rengøringen og andagter.
– Jeg har øvet mig i at bage med tørgær, og fra mine egne børn ved jeg, at en chokoladekage og en drømmekage spises med velbehag.

Fadervor

– Et Fadervor betyder mere derude end herhjemme, og vi er parate til at stille op, når soldaterne i pressede situationer har brug for en snak, tilføjer hendes mand.
Soldaterne ved, hvad soldaterhjemmet står for, og vil gerne snakke med soldaterhjemslederne, også om det svære. De ved, det er et åbent kristent hjem, der samtidig giver en hygge, som militæret ikke kan give i et område af verden, hvor døden er tættere på end hustruen hjemme i Danmark.
KFUMs Soldatermission driver 14 arbejdssteder i Danmark, et soldaterhjem i Kosovo og et i Afghanistan.
Budgettet er på 18 mio. kr. KFUMs Soldatermission har 12.000 medlemmer, og der er 65 fuldtidsansatte.
/sl