Ankom den dag kristen journalist blev myrdet

Dansk ægtepar så bagsiden af Sri Lanka.- Dagen for vor ankomst til Sri Lanka, den 8. januar 2009, blev en kristen journalist skudt ned og dræbt på åben gade i Colombo af fire mænd på motorcykler.

Johannes og Christa Søndergaard har netop besøgt Sri Lanka – og ankom netop den dag, hvor en kristen journalist blev dræbt.

Det fortæller Christa og Johannes Søndergaard, Kolding. De var på Sri Lanka for at besøge en tidligere beboer i Quo Vadis, som de var bestyrerpar for. (Se artiklen sidste uge).
Sri Lanka har de seneste år været præget af en opblussen af borgerkrigen. Regeringen forsøger at udrydde De Tamilske Tigre, som er en terror-gruppe, der har huseret på øen i mange år. Regeringen forsøger nu for alvor at udrydde terroristerne, men desværre går kampen imod terror voldsomt ud over den tamilske befolkningsgruppe på den nordøstlige del af øen.

Redaktøren og advokaten Lasantha Wickrematunga havde forberedt en artikel i sit blad for The Sunday Leader med hårde beskyldninger imod dem, som han regnede med at blive dræbt af.

Dette har bladet The Sunday Leader kritiseret voldsomt. Bladets redaktør, den kristne advokat Lasantha Wickrematunga, er en tidligere ven af præsidenten, Rajapakse, men har i skuffelse vendt sig imod ham.
Forud for sin død havde journalisten således skrevet en afskedsartikel, hvor han giver regeringen og præsidenten ansvaret, hvis han selv skulle blive dræbt. Hvilket han forventede. Da han den 8. januar blev dræbt, trykte hans blad den 11. januar hans afskedsartikel med de utvetydige anklager imod præsidenten.
Drabet på ham skulle ifølge ham selv være gengældelse for redaktørens offentlige kritik mod regeringschef Rajapakse, hvis to brødre også sidder med i regeringen, og som bladet beskyldte for at være korrupte.
Journalisten Lasantha Wickrematunga blev 51 år og havde 3 børn. Kun 11 dage før drabet giftede han sig igen.
Han blev den 12. januar 2009 bisat fra en pinsekirke i Colombo med over 10.000 deltagere, der efterfølgende gik i protestmarch i hovedstaden Colombo.
Henri.