IPSICC

Kirken må tage større ansvar for jordens klima

– Spar på varmen i landets folkekirker, opfordrer biskop.Den Danske Folkekirke er langt fra syndfri. I hvert fald når det gælder frås med energien.

Niels Henrik Arendt

Det mener én af kirkens biskopper, Niels Henrik Arendt fra Haderslev, som i sin månedlige klumme opfordrer til større ansvarlighed.
– Når jeg kører hjem fra møder og foredrag sent om aftenen, ser jeg ikke så få steder i stiftet projektørbelyste kirker. Jeg er overbevist om, at menighedsrådene gør det af kærlighed til netop deres smukke lokale kirke. Men jeg tænker også: Sikke et el-forbrug! indleder Niels Henrik Arendt.
Han understreger, at folkekirkens væsentligste opgave ikke er at redde verden fra stigende temperaturer og øget udledning af kuldioxid.
– Kirkens opgave er at tale trøst til mennesker, hvis verden allerede er gået under – eller er på vej til det, skriver han.
– Men vi kan ikke bare melde os ud, når klimaspørgsmålet kommer op. Skal der spares alle andre steder, må vi også spørge, hvordan vi kan bidrage dertil, skriver biskoppen og kommer selv med spareforslag:
– Er det nødvendigt at holde varme på i kirken hele ugen, fordi organisten skal øve engang imellem? Eller fordi der én gang hver 14. dag er baby-salmesang? Kirkerne skal kunne bruges, også bortset fra søndagene. Men planlægning kan nemt reducere på antallet af opvarmningsdage.
Niels Henrik Arendt er heller ikke sikker på, at el-slugende projektører er det stærkeste virkemiddel, når kirken skal gøres synlig.
– Jeg tror meget mere på: gode prædikener, folk der slutter op, engagement i forhold til folkekirkens utallige kontaktmuligheder. Og så det enkle: at man står ved, hvad man tror på, slutter han.
Ifølge Ritzau har Den Danske Folkekirke endnu ingen fælles klima- eller energistrategi, men Kirkeministeriet overvejer at tilknytte en energikonsulent.