Ugens profil: Niels Peter Finne
Fik politiet til at synge gospel

Klimatopmødet i København vil ikke kun blive bevogtet af et toptrænet politikorps. Spidser de delegerede ører, vil de måske også høre frisk harmonikamusik… Det skete i hvert fald, da Danmark havde EU-formandskabet i 2002. Der var et stort politiopbud ved topmødet i København, men da de frygtede voldsomheder fra demonstranter udeblev, havde politiet ekstra fri.
Den chance lod politiassistent Niels Peter Finne ikke gå fra sig. Han fik hele sin deling Delta ind i et studie og indspillede en gospel-cd.
Ikke underligt at Niels Peter Finne bliver kaldt ”den syngende politibetjent”. Og er kendt for at være en særdeles begejstret en af slagsen. Det vidner hans hjemmeside Fgp.dk om – og her kan man også høre de glade politibetjente synge.
Begejstringen er intakt, selv om Niels Peter Finne i dag den 16. april fylder 60 år. Han kan se tilbage på et aktivt musikliv, hvor især harmonikaen har været hans tro følgesvend siden 12-årsalderen.
– Jeg fik en femradet knapharmonika, og så var det ellers ”learning by doing”, fortæller han. Han nåede nemlig kun at gå til musikundervisning i 20 minutter, så holdt han op.
– Musiklæreren havde en harmonika med klavertangenter, og han slog mig over fingrene hver gang, jeg spillede forkert.

Begejstring

Niels Peter Finne er vokset op i en kristen familie på Bornholm. Hans forældre var begejstrede nykristne og tog deres børn med i Pinsekirken i Rønne flere gange om ugen.
I 1964 flyttede familien til København, hvor de meldte sig ind i Pinsekirken Elim, der siden er fusioneret med andre pinsekirker og danner Kirken i Kulturcentret på Nørrebro.
– Det var et kulturchok for en 15-årig som mig at komme i en kirke med så mange jævnaldrende. Jeg kom hurtigt med i børne- og ungdomsarbejdet og sang og spillede med i ungdomskoret og det, der dengang kaldtes for ”strengekor”. Jeg var engageret ugen rundt, husker Niels Peter.
I 1980 udgav han sin første vinylplade, og siden er det blevet til en halv snes udgivelser med folkelige og gospelagtige sange, hvor Niels Peters fyldige baryton altid ledsages af hans harmonika.

Troen er min base

Hvem er din målgruppe?
– Ikke én, der står i lærebøgerne, smiler han og tilføjer med en sætning, han ved lyder forenklet:
– Jeg synger og spiller for enhver, der har en længsel efter Gud. Jeg vil pege på, at Gud kan møde alle behov, først og fremmest at de må lære ham at kende og modtage hans tilgivelse.
Niels Peter Finne har også medvirket på TV Bornholm, og responsen er ikke udeblevet:
– Folk genkender mig og siger, de kan mærke, at jeg har en base i min tro.
Og troen har han brug for, når han i dag arbejder som politiassistent i Københavns Lufthavn:
– Ingen kan fungere i sit arbejde, hvis han ikke har en indre ro. Det gælder specielt, når man er politibetjent. For man møder mange mennesker i krise, og her skal man bevare roen for at finde løsninger.
Som min ven og rejsekammerat Sigvard Wallenberg en gang sagde:
– Man kan ikke give noget videre, man ikke selv har!
Niels Peter Finne har noget. Og det deler han gavmildt ud af – bl.a. ved månedlige arrangementer under overskriften Perler fra den kristne sangskat i hhv. Ølstykke, Frederiksberg og Tejn på Bornholm
Svend Løbner