Akut mangel på hjælpi Sri Lanka

Sri Lankas hærs sejr over de Tamilske Tigre efterlader en kvart mio. nødstedte civile.Med sejren over oprørsbevægelsen de Tamilske Tigre (LTTE) sluttede 25 års kampe med i nærheden af 100.000 døde.

Det anslås, at 80.000 børn er i nød i Sri Lanka efter krigens afslutning. Foto: World Vision.

Lidelseshistorien er dog endnu ikke forbi for de mange fordrevne og flygtede, hvis mangel på basale fornødenheder efter de sidste fem måneders intense kampe betegnes som ”akutte” af FN.
Foruden 7.000 civile blandt de dræbte og 16.700 sårede spår FN en dyster fremtid for op mod 250.000 mennesker, hvis de ikke får hjælp hurtigst muligt.
Vurderingen bakkes op af Suresh Bartlett, der er direktør i den kristne hjælpeorganisation World Vision.
– Den konventionelle krig kan være ovre, men den virkelige udfordring nu er at skabe et miljø, hvor det splittede og fordrevne tamilske samfund kan helbredes og få en reel chance for at skabe en fremtid, siger han til avisen Christian Post.

Både kort- og langsigtet indsats

Suresh Bartlett fra den kristne hjælpeorganisation World Vision, der har arbejdet i Sri Lanka i mere end 30 år.

Selv håber World Vision, der har arbejdet i Sri Lanka i mere end 30 år, at kunne hjælpe krigens ofre med vand, mad, husly og indsatsprogrammer for børn.
Det anslås, at omkring 80.000 af de 250.000 nødstedte er børn. Organisationen peger derfor på en række indsatser, der både på kort og lang sigt kan begrænse børnenes og deres familiers lidelser.
Ifølge Suresh Bartlett er det på kort sigt afgørende, at de flygtede tamiler hurtigst muligt får mulighed for at vende hjem.
– Disse mennesker er blevet fordrevet adskillige gange. Derfor er det afgørende at få dem hjem, så de kan genvinde deres værdighed og levebrød i et miljø, hvor de og deres børn føler sig trygge, understreger han.

Vigtigt, at krigen ikke går i arv

På langt sigt er det ifølge Suresh Bartlett vigtigt, at der gennemføres et målrettet tillidsarbejde mellem singalesere og tamiler, så konflikten ikke føres videre af næste generation.
– Vi har allerede mistet to generationers børn til næsten tre årtiers krig. Dette må ikke få lov at fortsætte, fastslår direktøren i den kristne hjælpeorganisation.