Palæstinensiske børnesange

Engang i mellem hører man om, det hadefulde miljø, som mange palæstinensiske børn vokser op i. Deres liv kommer hurtigt til at handle om konflikt og fjender.Ofte opflaskes de med et unaturligt had og får ikke lov bare at være ubekymrede børn.
Nu har Kirkelig Kulturværksted i Norge i samarbejde med Kirkens Nødhjælp udsendt en børne-cd med melodiske og fredfyldte børnesange.
Det er sangerinden Rim Banna, der har indsunget sangene. Hun er selv palæstinenser og et kendt navn i Norge, hvor hun bl.a. har optrådt med sangerinden og sangskriveren Kari Bremnes.
Her synger Rim Banna sine egne tekster og sange. Og da det foregår på arabisk, må vi ty til den ledsagende pressemeddelelse, som fortæller at sangene handler om børns liv og interesser, om det dovne æsel, om en killing, der leger med en snor, om en have med frugter, figner, dadler, nødder og oliven, om fødselsdage, fingerlege og vuggesange. Og sådan lyder det også…
På cd’en medvirker norske, tyrkiske og amerikanske musikere, foruden et børnekor fra Nazareth, hvor Rim Banna selv voksede op. Hun studerede derefter i Moskva og giftede sig med en russer, som hun derefter rejste verden rundt med for at synge og fortælle om den palæstinensiske tragedie.
Uanset hvordan man nu ser på den sag, så er vi nogen, der elsker de orientalske rytmer med deres mystik og klagende stemmer. Det er rart at høre noget anderledes musik end alt det masseproducerede vestlige pop. Men disse sange er tilpas poppede til også at slå an vesten.
Om der er noget kristent i sangene, fremgår ikke. Men da cd’en uddeles af nødhjælpen i Gaza er der nok ingen risiko for det.
Henri Nissen