Egyptisk kristen afvist af domstol

Trods kirkelig dokumentation må Maher El-Gohary stadig ikke identificere sig som kristen. En dommer i Cairo afviste lørdag den 13. juni den egyptiske konvertit Maher El-Goharys forsøg på at ændre religiøs status på sit id-kort fra muslim til kristen.

Egyptisk domstol afviser, at Maher El-Gohary må betegne sig som kristen på sit id-kort.

Som tidligere omtalt i Udfordringen er det 34 år siden, Maher El-Gohary blev kristen. Den Koptiske Kirke har anerkendt hans omvendelse. Alligevel hindres han i officielt at identificere sig som kristen.
Ifølge generalsekretær i Dansk Europamission, Henrik Ertner Rasmussen, der i syv år har boet i Egypten, vokser antallet af konvertitter fra islam til kristendommen i Egypten og resten af den muslimske verden, trods store restriktioner.
For Maher El-Gohary, der er blevet udsat for overfald, dødstrusler og har måttet leve i skjul under den 10 måneder lange retssag, var der ingen trøst at hente i dommen.
– Jeg er skuffet og rystet over afgørelsen, for jeg har strakt mig meget langt og været igennem mange trængsler, siger han til nyhedstjenesten Compass Direct News.

En slags sejr

El-Gohary er blot den anden muslimsk-fødte konvertit i Ægypten, der går rettens vej for at få sin tro officelt anerkendt. Ifølge El-Goharys advokat, Nabil Ghobreyal, kan sagen muligvis føres for højesteret.
Henrik Ertner Rasmussen kalder forløbet ”en slags sejr”, fordi konvertitter, der som El-Gohary udfordrer de egyptiske retssystem, har gjort trosfrihed til et offentligt debatemne.
– Før var det tabu, siger generaldirektøren og bemærker, at Maher El-Gohary ligesom en anden konvertit, Mohammed Ahmed Hegazys, nærmest har udvist et overmenneskeligt mod ved at stå frem og kræve deres retsmæssige trosfrihed anerkendt.
Egyptens har 80 mio. indbyggere, heraf anslås det at 10 pct. er kristne.