Store skoddag på Rinkenæs Efterskole

Alle elever på Rinkenæs Efterskole kvitter smøgerne og starter på en frisk. Naboerne glæder sig, men det er ærgerligt, at nogle elever fravælger skolen uden røg. Jagten gik ind tirsdag d. 23. juni, og det var ikke på pigerne!

Nogle af skolens elever i gang med at samle skodder ind bag skolens hal, der ligger lige ud til rygeskuret.

Forstander John Østergaard havde proklameret, at når der skulle ryddes op inden dette skoleår slutter på fredag, så var det en god idé at få fjernet alle de skodder, der er smidt rundt omkring på skolens område, for næste år er skolen nemlig røgfri.
Med i forstanderens opfordring var der også en bisætning:
– Og her er muligheden for nogle af jer, der ikke har rygetilladelse på skolen, til at hjælpe med at få samlet skodder op de steder, I ved, der ligger brugte cigaretter uden for skolens område.
John Østergaard sigtede til den gruppe af elever, som ikke har den nødvendige rygetilladelse i orden fra skoleårets start, og alligevel har smugrøget. Han udtaler:
– Jeg havde ikke nogen som helst forventning, men allerede mandag kom de første elever og spurgte, om de godt måtte gå i gang med at samle cigaretskodder op. Og i dag, tirsdag, har rigtig mange elever været både rundt på skolens grund, i byens anlæg, ved brandstationen og vores nabo. Smeden Jørgen fik et chok, da en flok elever troppede op med affaldsposer for at gøre hans grund ren for deres skodder, fordi de havde gemt sig der med deres røgpinde, fortæller Rinkenæs Efterskoles forstander med et smil og lidt forundring i stemmen.
– Det er dejligt at have nogle ansvarlige elever, der gøre mere, end man forventer af dem!

En rigtig beslutning er lidt noget skod

Det er dog ikke lutter gammen. Beslutningen om at lægge røgen på hylden har også været noget skod. Formentlig har det kostet en del elever for den ellers så populære efterskole. Det betyder, at der bliver oprettet en klasse mindre næste skoleår, som elevtallet ser ud lige nu.
– Vi har brugt meget krudt over flere år på at gøre opmærksom på, at vi er røgfrie næste år, for at gøre overgangen så blid som mulig, fortæller forstanderen og fortsætter:
– Men nu mærker vi godt nok lige pisken – måske også pga. finanskrisen, der gør, at flere forældre har været usikre på deres egen jobsituation, og dermed ikke har turdet sende deres børn på efterskole. Det er rigtig ærgerligt. For et efterskoleår giver utroligt meget andet end kun solid skolegang. Deres børn går glip af en kolossal modning, og det er jo en skam, slutter John Østergaard, samtidigt med at han forsikrer om, at der godt kan findes plads på skolen i et par klasser endnu. 8. klasse er fuld.
Sidsel