Politisk uenighed om fadervor i folkeskolen

Politikere fra flere partier vil forbyde religiøs praksis i folkeskolen og på uddannelsessteder. Men ministeren afviser, at der kommer flere regler og forbud på området.”Fader vor, du som er i himlen …. Helliget blive dit navn, komme dit rige…”

Fingrene væk fra Fadervor, siger Tove Videbæk (K) stik imod partilinien.

I vinter slog undervisningsminister Bertel Haarder (V) fast, at både folke- og friskoler selv kan beslutte, om de ønsker bøn til morgensamlingerne. Men nu ruller debatten om skolernes påståede religiøse praksis igen.
Således foreslog Socialdemokraterne med uddannelsesordfører Christine Antorini i spidsen forleden et forbud mod bøn og religiøse handlinger i folkeskolen.

Folkeskole for alle

– Folkeskolens opgave er at undervise om religion – herunder selvfølgelig om kristendom – men ikke at undervise i kristne handlinger. Bøn er en religiøs handling. Og vi synes ikke, bøn og religiøse handlinger hører til i en folkeskole for alle, forklarede ordføreren i Kristeligt Dagblad.
Hun bakkes op af Enhedslistens ordfører Johanne Schmidt Nielsen:
– Bøn er religiøs forkyndelse og udelukker børn fra fællesskabet. Alene det, at man kan fritages fra kristendomskundskab og bøn, viser, at det er forkyndende og ikke fagligt.

Bederum og burka

Få dage efter var Konservative klar med et nyt integra-tionsudspil, som ikke bare vil forbyde muslimske kvinder at bære burka på offentlige områder, men også vil forbyde skoleelever at faste og mødes til bøn i særlige bederum på skolerne.
– Når det gælder den del af ens liv, hvor man modtager undervisning, skal den altså være fri for religion. Så skal ingen føle sig presset til at gå ind i et bederum, for eksempel hvis man er på gymnasiet, siger partiformand Lene Espersen.

Fingrene væk

De efterfølgende udmeldinger tyder dog på, at de konservative er splittede på spørgsmålet. Således fastholder uddannelsesordfører Charlotte Dyremose, at det er skolernes egen beslutning, om der skal indledes med bøn. Og partiets suppleant til Europaparlamentet, Tove Videbæk, advarer politikerne mod at pille ved fadervor.
– Jeg er helt enig med undervisningsminister Bertel Haarder, når han siger til TV-avisen, at: ”Danske skoleledere og forældre har altid kunnet finde ud af det, uden at vi har haft en eneste sag, som jeg kan huske, hvor der har været problemer. Og det skyldes den fornuftige model, at alle kan fritages,” skriver Tove Videbæk i et læserindlæg i Kristeligt Dagblad under overskriften ”Fingrene væk fra fadervor”.
Også Radikale og Dansk Folkeparti står bag undervisningsminister Bertel Haarder, som ikke vil høre tale om et forbud.