Faldende vandstand men stigende antal ofre i Manila

Kristne hjælpeorganisationer kæmper for ofrene efter tropisk storm på Filippinerne.
Forrige weekend ramte den tropiske storm Ketsana Filippinerne. Mere end 300 er omkommet i mudder og vand, og tallet stiger stadig.

Tusinder i den filippinske hovedstad mistede alt, da den tropiske storm Ketsana oversvømmede byen. Foto: World Vision.

En såkaldt tropisk cyklon med navnet Ketsana ramte forrige lørdag den filippinske hovedstad Manilla med over 100 kilometer i timen og med 410 millimeter regn på et døgn.
De voldsomme vandmasser, der svarer til mere end halvdelen af den mængde regn, der falder i Danmark på et år, oversvømmede stort set hovedstaden Manila. Mindst 300 af byens 12 mio. indbyggere er omkommet, og mere end en halv mio. er blevet hjemløse.

Akut mangel på vand og mad

Foruden Manila har den filippinske regering erklæret 25 provinser for katastrofeområde og anmoder verdenssamfundet om hjælp.
Mange kristne hjælpeorganisationer kæmper da også for at yde hjælp til ofrene, der især mangler mad og rent drikkevand.
Ifølge organisationen World Vision, der på et kristent grundlag yder humanitær hjælp i mere end 100 lande, vil hjælpearbejdet på Filippinerne kræve donationer på mindst to mio. dollars.
– Tusinder har mistet alt, hvad de ejede, tøj, ejendele og udstyr. Men deres umiddelbare behov er mad og vand, hvilket mange i stort omfang har måttet undvære, ikke mindst børnene, der er særligt sårbare, siger World Visions leder, Boy Bersales, til avisen, Christian Post.
Den amerikanske organisation, Catholic Relief Service (CRS), der via sin lokale samarbejdspartner, Caritas Philippines, havde mulighed for at reagere på den tropiske storm umiddelbart, oplyser, at de håber at kunne undsætte 5.000 familier, der i takt med at vandstanden falder, er blevet indkvarteret i skoler.

Skandinaviske hjælp

– Vi smider alt for nødhjælpsarbejdet på Filippinerne, siger Skandinavisk Børnemissions danske leder, Claus Mester-Christensen.

Fra Skandinavien er blandt andet Skandinavisk Børnemission repræsenteret i den asiatiske østat, og som sådan blandt de første nødhjælpsarbejdere, ligesom missionselskabet samarbejder med den tyske hjælpeorganisation, Humedica.
– Alle vore centre står åbne for flygtninge døgnet rundt, fortæller organisationens danske leder, Claus Mester-Christensen til nyhedsbureauet c-press.
– Vi smider alt for nødhjælpsarbejdet på Filippinerne lige nu, fortsætter han og oplyser, at Skandinavisk Børnemission søger penge fra en lang række nødhjælpspuljer og katastrofefonde, ligesom organisationen har sendt et team af læger og sygeplejersker af sted til det oversvømmede katastrofeområde.
Thord Dahl, der leder Skandinavisk Børnemissions arbejde på Filippinerne, oplyser til nyhedsbureauet, TT, at alle organisationens centre er åbne for de mange hjemløse.
Han rapporterer, at i bydelen Payatas, hvor Skandinavisk Børnemission blandt andet driver skoler og klinikker, steg vandet seks-syv meter, og tvang missionens personale til at overnatte på hustage.

Dødstallet stiger stadig

I sidste uge besøgte organisationens missionschef, Bo Wallenberg, området. Ifølge ham kan det reelle dødstal vise sig at blive flere tusinde i takt med, at vandet siver væk, og oprydningen skrider frem.
Tropiske storme dannes over vand. Ketsana fortsatte således sin hærgen henover Stillehavet, hvor især Vietnam i løbet af sidste uge delte skæbne med Filippinerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: