IPSICC

Guldkorn fra kristne topledere

Ledere, der lærer af deres erfaringer, kan ofte indkapsle lærdommen i små, korte
læresætninger, som disse eksempler fra Willow Creek konferencer: Ledelse er indflydelse. Indflydelse sker i relationer. Mennesker lærer mest udenfor deres komfort-zone. Jeg samler på fyndord om ledelse. Korte, rammende sætninger, som siger det hele i en nøddeskal, og som er nemme at huske. Især det sidste er vigtigt.

Svend Løbner

Her er et eksempel:
”Opfatter du dig selv som leder, så se lige, om der er nogle, der følger efter. Ellers er du bare ud at gå en tur.”
Eller hvad med den her:
”Har du ikke en vision, kan du lige så godt tage en t-shirt på, hvor der står: Følg ikke efter mig! Jeg ved alligevel ikke, hvor jeg er på vej hen…”På lederkonferencer falder ofte mange af disse rammende bemærkninger. Willow Creeks Global Leadership Summit er ingen undtagelse. Især fra de topledere, som det er lykkedes Willows-stifter Bill Hybels at interviewe. Folk som betragtes som lederguruer og sælger millioner af bøger. Og samtidig bekender en dyb tro og respekt for Jesus.

Jesus er den bedste leder

Tre topledere, som det lykkedes Willows-stifter Bill Hybels at få interview med ved tidligere Global Leadership Summits:
> Ken Blanchard: Jesus er den bedste leder.
> John Maxwell: Værdsæt mennesker!
> Carly Fiorina: Træd ud af komfort-zonen!

Ken Blanchard er en af dem.
Han skrev bogen One Minute Manager (Leder på ét minut) sammen med Spencer Johnson. Bogen solgte i 16 mio. eksemplarer. Den handler kort om:
1. Brug et minut på at formulere en klar målsætning.
2. Brug et minut på at give dine medarbejdere ros. Fang dem i at gøre noget rigtigt.
3. Brug et minut på at give en tydelig reprimande. Men slut altid med en anerkendelse.
– Folk er alle tiders! Det er bare deres adfærd, der er problemet, siger Blanchard.
Og det er vel værd at huske.
Ken Blanchard fortsætter:
– Jesus er den bedste leder i verdenshistorien. Han sagde til sine disciple i Mattæus-evangeliet 28:18-20: Gå ud og gør alle folkeslag til mine disciple. Men han stoppede ikke her. Han tilføjede: Og jeg vil være med jer alle dage!
Her kommer så den rammende bemærkning:
”Der er forskel på at delegere og på fuldstændig at abdicere.”
– Jesus er altid til stede for at vejlede os, siger Ken Blanchard og fortsætter med et glimt i øjet. – Han bruger ikke som mange ledere: ”mågeprincippet”. Flyver ind, laver en masse larm, dumper en masse affald og flyver væk igen!
Ken Blanchard blev kristen, fordi han fik så utrolig stor succes med ovennævnte bog.
– Nogle bliver kristne, fordi livet gør ondt. Jeg blev det, fordi jeg havde så stor succes, at jeg ikke kunne håndtere det. Selv om jeg havde vendt kirke og kristendom ryggen, vidste jeg, at når noget gik så godt, måtte Gud være med i det!

Ud af komfort-zonen!

John Maxwells historie er lige modsat. Han var præst og skrev bøger om ledelse til kirken. Men halvdelen af hans bøger blev solgt i forretningsverdenen, og det førte til en masse foredrag i businesskredse. Efter en hel dags seminar ville folk spørge: Hvor har du dit materiale fra – det er anderledes. Jeg henter det fra Bibelen, siger han.
I dag arbejder han ud fra sit selskab EQUIP, hvor hans bøger er solgt i over 18 mio. eksemplarer, og han har trænet 5 mio. ledere i 126 lande verden over.
Og mon ikke det skulle kaste nogle fyndord af sig?
Jo, her et par fra Willow Creek konferencer:
”Ledere vil altid befinde sig udenfor deres komfort-zone. Men de skal helst ikke være udenfor deres gave-zone”.
”Ledelse er indflydelse, og indflydelse sker i relationer. Folk vil ikke følges med dig, hvis de ikke kan enes med dig!”
Også John Maxwell er god til korte opskrifter på effektiv ledelse.
– Du skal berige mennesker, tilføre dem værdi. Jeg bruger selv 30 sekundersreglen, når jeg møder en person: Brug de første 30 sekunder til at sige noget værdsættende om personen – til personen.
Det drejer sig naturligvis om indstilling:
1. Sæt pris på mennesker. Det er ikke muligt at tilføre mennesker værdi, hvis du ikke værdsætter dem. Når ledere kommer ud af kurs, er det som regel fordi, de begynder at se ned på folk.
2. Find ud af, hvad folk værdsætter og værdsæt det. Brug rigtig meget tid på at lytte dig ind på mennesker, for kun derigennem kan du lære dem at kende.
3. Værdsæt dig selv. Ledere begår ofte den fejl, at de tror, de har nået ”det”. Derfor når de også et punkt, hvor de føler, de ikke har mere at give. Husk, du kan ikke give mere, end du har.

Svære beslutninger

Carly Fiorina var direktør for computerfirmaet Hewlett Packard, der senere fusionerede med Compaq. Var ansat i 10 år og håndterede handler i milliardklassen.
Også i dette interview kommer guldkornene som perler på en snor:
”Alle kan lede, og alle ledere kan blive bedre.”
”Ledere lærer altid noget – fra alt og alle – også fra de værste chefer!”

”Innovation er at tage risici, at afprøve nye ting. Det indebærer at lytte til folk med anderledes ideer.”
”At udvikle andre er at skabe situationer, hvor de havner udenfor deres komfort-zone.”

Dér var den igen, komfort-zonen, som vi føler os så trygge i. Men dér lærer vi intet nyt, mener Carly Fiorina:
– Vi lærer først, når vi kommer udenfor komfort-zonen. Hvis vi ikke kommer derud, praktiserer vi blot vores færdigheder. Vi udvikles ikke.
Nogle gange skal der en krise til at skubbe os ud på de vilde vover. For Carly Fiorina var det en fyreseddel efter 10 år som topleder. I bogen ”Tough Choices” (Svære beslutninger) fortæller hun åbent om, hvordan hun kom igennem en smertelig proces:
– Jeg lærte at se fyringen som en gave. Tænk, nu havde jeg tid og frihed til at gøre det, jeg ville! Og jeg havde bevaret min sjæl…
Men hvordan gør man det, spurgte Bill Hybels i interviewet på Willow:
– Når jeg kan lukke mine øjne om aftenen og bede min aftenbøn og tænke: I dag har jeg gjort mit bedste, jeg har prøvet at gøre en positiv forskel i menneskers liv. Spørgsmålet for den enkelte er nemlig: Kan jeg stå til ansvar for i dag og have det godt med det?
For Carly Fiorina er livet ikke en dans på roser. Det er det heller ikke at ansætte og lede medarbejdere. Derfor er der brug for både passion og dispassion, dvs. nøgternhed. Og her kommer fyndordet så:
”Lederskab kræver både lidenskab og nøgternhed.”
– Ledere skal naturligvis have hjerte for missionen, men når du er leder, må du også være objektiv nok til at indse, hvad der egentlig bør gøres, og hvad mennesker virkelig rummer.
– Det er oplagt, at en leder må have lidenskab. Men Bibelen siger også, at sandheden skal frigøre jer! Ledere bør have evnen til at se sandheden i øjnene. For selv om lidenskab motiverer, kan den også forblinde.
Og dermed en nøgtern afslutning på perlerækken af guldkorn fra kristne topledere på Willow Creek konferencer. Mon ikke der også den 30.-31. oktober i Københavns Kulturcenter i år vil falde noget af? De vil i så fald blive lagt til min samling, så jeg kan minde mig selv om dem i hverdagen – og praktisere dem!

Svend Løbner er præst, journalist og leder et pressebureau.