IPSICC

KD høster hos nye generationer

For første gang holdt Kristendemokraterne landsmøde uden et ungdomsparti. Nye og yngre medlemmer giver dog håb for fremtiden.
Bjarne Hartung Kirkegaard indledte sit første landsmøde som partiformand med en livfuld åbningstale udstyret med flere latterfælder.

KD-formand, Bjarne Hartung Kirkegaard, var fortrøstningsfuld trods partiets mange udfordringer.

– Vi har en hel del KD’ere, der fortiden ikke er medlemmer, lød det således jovialt fra partiformanden til de cirka 200 fremmødte kristendemokrater, der i lørdags holdt landsmøde i Middelfart.
Medlemstallet var naturligt nok et emne, der fik stor opmærksomhed af deltagerne. Ikke mindst fordi partiet for første gang i 35 år ikke havde selskab af et ungdomsparti.
I foråret besluttede Kristendemokratisk Ungdom (KDU) sig nemlig for at løsrive sig fra sit moderparti og ændre navn til CURA Ungdom. Formålet var som uafhængige at få indflydelse på tværs af partiskel.

Et godt udgangspunkt

– Hvordan er status omkring det ungdomspartipolitiske, ville Ingrid Lang Pedersen fra Københavns omegns storkreds, således vide, da formanden sluttede talen.
Han blev hende svar skyldig, og stemningen i hallen, der til anledningen var iklædt KD’s orange efterårskulør, var da også mere præget af høst-iver end løvfaldstristhed.
Flere yngre medlemmer, hvis medlemskort er udsted siden sidste landsmøde gik således på talerstolen med tak for formandsberetningen og bud på nye tiltag.
– Vi er på knæ lige nu. Men vi rejser os igen, lød det fra 16-årige Isabella Arendt Laursen, der har en fortid som aktiv i socialdemokratiet, men skiftede parti kort før landsmødet.

– At være på knæ er et godt udgangspunkt sagde Suresh Jeyasingham om KD’s situation.

– Det er muligt, vi er på knæ. Men det kan være et godt udgangspunkt for bøn, supplerede Suresh Jeyasingham fra Fyns storkreds, der også er ny i partiet og til daglig er familiekoordinator i Odense kommune.

Jeg er en af reserverne, sagde byrådskandidat, Elise Bjørnholt.

– Jeg har stemt på KD i mange år, men har først nu fået meldt mig ind, lød det fra Elise Bjørnholt, der betegnede sig som en af ”reserverne”. Foruden at melde sig ind, stiller Elise Bjørnholt, der til daglig er lærer, også op til kommunalvalget i november.

Både K’et og D’et

Samme gejst blev betonet af den organisatoriske næstformand, Dan Skov, som erklærede, at partiet skal være en katalysator i dansk politik.
– Vi vil være med, der hvor beslutningerne træffes, i byråd, regionsråd og i Folketinget. Og vi vil være vort navn bekendt, både K’et og D’et, proklamerede han og opmuntrede forsamlingen til at brænde for partiet og styrke det som et ”vi-parti”.
Stig Grenov, der er politisk næstformand lagde også i sin beretning op til den kommunale valgkamp samt landsmødets afstemning af fire resolutionsforslag. Det gjorde han ved at understrege KD’s holdninger til retspolitik, økonomisk politik, familiepolitik og abort.
– I en tid, hvor politikerne træder vande i stedet for at træde i karakter trættes vælgerne. Kristendemokraterne er det parti, der fastholder etikken i den personlige frihed såvel som i fællesskabet, sagde han blandt andet.
Abortspørgsmålet blev også kommenteret af partiformanden, der beskrev et demografisk dyk i befolkningstallet som følge af børn, der ikke kommer til verden.
Partiets eget demografiske dyk med tabet af sit ungdomsparti håber han til gengæld kan vendes ved hjælp af de KD’ere, der – for tiden – ikke er medlemmer.
– Vi skal bare tale politik med dem, konkluderede han.

Nye valgt til hovedbestyrelse

KDs organisatoriske næstformand Dan Skov blev belønnet med højeste stemmetal (1388) til HB-valget. Nr. 2 blev Karlo Bronbjerg (1020), 3) Elisabeth Wagner (949), 4) Suresh Jeyasingham (889), 5) Mikael Arendt Laursen (881), 6) Danuta Vestergaard (675), 7) Poul Nielsen (652), 8) Leif Thyssen (618), 9) Anne Margr. Roesen (557) og 10) Jan P. Jensen (490). Da to pladser var ledige, indtræder også 1. og 2. suppleant Finn Mølgaard (478) og Metha Kjeldsen (337).

Læs mere her