Kristelig Fagbevægelse er nu landets tredje største
Organisationen kalder sine medlemmer for kunder og fastholder sit kristne udgangspunkt.Kristelig Fagbevægelse er nu på sejrspodiet som nummer tre. Kun 3F og HK er stadig større.
Det er talstærkt, Kristelig Fagbevægelse – der oprindeligt var en sammenslutning af både lønmodtagere og arbejdsgivere – indtager podiet.
Fra kun 546 i kartoteket i 1969 har bevægelsen, der i dag kun er faglig organisation for lønmodtagere, nu 176.000 medlemmer – eller kunder, som de kalder det.
Vejen til fremgang har dog ikke været uden forhindringer. Fagforbundet, der lægger vægt på dialog frem for konfrontation og nægter at være værdineutral, har mødt både politisk og juridisk modstand.
Netop denne vedholdenhed ser Kristelig Fagbevægelses landsformand, Søren Fibiger Olesen, som en forklaring på succesen.
– Vi har taget nogle kampe undervejs. For eksempel da regeringen i 1970 bestemte, at en a-kasse skulle have 1.000 medlemmer for at være statsanerkendt. Vi havde kun godt og vel 500, så alle mand var på banen for at hverve medlemmer. Vi måtte til Menneskeretsdomstolen i Strasbourg for at få LOs eksklusivaftaler dømt ulovlige, fortæller han.
Kristelig Fagbevægelse bygger fortsat på det kristne livs- og menneskesyn, men er ikke forkyndende i sin virksomhed.
Med henvisning til forskelsbehandlingsloven ændrede organisationen i 2007 en formulering i sine vedtægter om, at hovedbestyrelsesmedlemmer skulle være bekendende kristne. Medlemmer af Kristelig Fagbevægelses hovedbestyrelse skal dog fortsat tilslutte sig det kristne livs- og menneskesyn.
Foruden fightervilje peger Søren Fibiger Olesen på organisationens serviceniveau som forklaring på fremgangen.
– Vi omtaler vores medlemmer som kunder for at understrege, at vi hele tiden skal gøre os fortjent til, at de er hos os, siger han.