Den lange vej hjem

Live and Become er en sympatisk og usentimental skildring af et menneskes søgen efter identitet og tilhørsforhold. En jødisk legende fortæller, at Dronningen af Saba fik et barn med Kong Salomon, og dette barn blev stamfader til et folkeslag i Etiopien. Denne gruppe kaldes Falashas, ”de, der ikke kan eje land”, og de har overholdt en streng ortodoks jødisk livsstil på trods af at være bosat i Etiopien. I 1980’erne begav mange af disse eksil-jøder sig mod Israel på grund af en voksende fjentlighed i deres lokalområder. I 1984 under kodenavnet ”Operation Moses” bragte den israelske efterretningstjeneste Mossad en stor gruppe Falashas hjem til Israel fra de flygtningelejre, hvor de havde opholdt sig. Live and Become tager udgangspunkt i en sådan lejr, hvor en kristen kvinde tilbyder sin søn Solomon til en jødisk kvinde, hvis hun blot vil tage drengen med sig ud af det helvede, flygtningelejren har forvandlet sig til. Solomons rigtige mor fortæller ham, at han skal ”gå, leve og blive [til noget]”, hvilket er filmens originale titel.
I Israel bliver drengen givet det hebraiske navn Shlomo, og efter at have mistet sin første adoptivmor finder han kærlighed og tryghed hos en fransk-jødisk familie. Shlomos nye familie lærer ham både at sætte ord på friheden og om at leve efter den. Vi følger Shlomo som rodløst barn, der længes efter sin rigtige mor; som rebelsk teenager, der ikke kan forene sit fortidige liv med de muligheder, hans mors offer har givet ham, og endelig som en ung mand, der i forholdet til den jødiske Sarah må indse, at ikke blot hans Falasha-baggrund, men også hans hudfarve farver omgivelsernes syn på ham. Og vi slutter cirklen, da lægen Shlomo vender tilbage til den flygtningelejr, han boede i som barn, for at finde sin mor.
Live and Become tackler et af de mest kontroversielle emner i Israel, nemlig spørgsmålet om den jødiske identitet og den fjendtlighed, jøder af en anden etnisk oprindelse oplever i mødet med nogle af de mere ortodokse fraktioner. Det er modigt af filmen, at den ikke vakler i sin beskrivelse af de mere negative aspekter af livet i Israel, men magter at sætte ord og billeder på den fremmedgørelse, mennesker som Shlomo oplever. Instruktør og forfatter Radu Mihaileanu har med Live and Become skabt en film, der både undersøger de indre mekanismer i et samfund, der har voldsomme ar på sjælen, og som vover at tage fat på emner som immigration og assimilering, der har en enorm relevans for os i dag.
Anne-Katrine Buch

Live & Become • 144 min.
Kirkebutik.dk-pris 35 kr.