Din by er dit ansvar

Paul Scanlon opfordrede frikirker til at tage ansvar for lokalsamfundet.– Tiden er forbi, hvor man ringer med kirkeklokker og regner med at folk kommer. Vi skal ud til folket, sagde Paul Scanlon fra Abundant Life Church i Bradford, England.
Han var inviteret til FrikirkeNets lederkonference den 14.-15. november for at tale over temaet ”Din by – dit ansvar!” Og hans tale kaldte på selvransagelse:

Møder i flysimulator

– Vi missionerer og helbreder og rækker ud til samfundet – virtuelt. Vores møder er som en flysimulator. Inde i simulatoren føles det rigtigt. Vi beder og græder, og det er ægte ment. Men det tæller ikke hos Gud, før vi virkelig gør det.
Og det har de gjort i Paul Scanlons kirke. På 30 år ændret kirken fra at være traditionel middelklassekirke til en broget og livlig multietnisk kirke. Og kirken er på 10 år vokset fra 500 til 3000 medlemmer og har desuden startet 12 nye kirker i nærområdet.
– Kirker skal ikke være trygge. Hvis de er det, er de allerede ved at dø, sagde han overraskende. – Vores kirke var i byen, men byen var ikke i kirken. Kirken var desinficeret ren, og det var det første, vi måtte lave om på, fortæller han.

Ikke blot kustoder

Og det greb helt ind i kirkens selvforståelse:
– Hvert kirkesamfund har navne, der fortæller, hvad de kæmpede for. Men de kan nemt ende som kustoder, der skal bevare disse sandheder. Og så bliver de kendt som den gruppe, der tror på det eller det. Det, vore fædre stod for, er stadig intakt, men nu rækker vi ud til en fortabt verden, sagde Paul Scanlon.
Det var en lang og svær proces, som dog ser ud til at lykkes:
– Folk ville have Gud til at velsigne, skabe vækst, hente prædikanter for at give den magiske formular, bare det ikke førte til forandring, sagde Scanlon med noget, der ligner dansk ironi.
Svend Løbner