Jesus for uhyggelig til norsk tv

Norsk tv finder julekalenderen Jesus og Josefine uegnet for børn, mens TV2 genudsender den.
Mens danske børn kan glæde sig til et gensyn med julekalenderen ”Jesus & Josefine” fra 2003, kan norske børn godt se i vejviseren efter en julekalender, der tager udgangspunkt i julens oprindelige indhold, Jesu fødsel.

Julekalenderen Jesus & Josefine fra 2003 genudsendes i år for danske børn på TV2, mens norske børn ”skånes”. Foto: TV2

Det statslige norske tv-selskab NRK har nemlig besluttet, at historierne fra Bibelen er uegnede for små børn.
– For os er det vigtigt, at også tre- og fireårige skal kunne se julekalender. Jeg har set dele af ”Jesus & Josefine”, og den har nogle voldsomme scener blandt andet om den djævelske kraft.
– Det bibelske stof bliver slet og ret for uhyggeligt for de mindste, siger redaktionschef i NRK’s børneafdeling Ingrid Hafstad til avisen Vårt Land.
NRK har dog tidligere sendt ”Jesus & Josefine”, men det var på tidspunkter, hvor de mindste børn forventedes at sove trygt.
NRK-chefen har svært ved at forestille sig, at norsk tv selv skulle gå i gang med at producere en julekalender om Jesus.

Holdningsændring og hensyn til religioner

– Vi lever i et flerkulturelt samfund, så en hel julekalender om Jesus vil ikke være aktuel. Vi ønsker at være inkluderende over for dem, som har andre religioner.
– Det vigtigste med julekalendere er at samle folk og rette blikket mod fredsbudskabet, menneskelige relationer og tanken om at tage vare på hinanden, siger Hafstad.
Forfatter Gudny Hagen, der er kvinden bag en række af NRK’s julekalendere, bekræfter, at der er sket en holdningsændring i NRK, så der i dag er mindre plads til kristne budskaber.
– Havde NRK haft lyst til at lave en ren kristen kalender, synes jeg, det ville være spændende at blive spurgt. Men jeg har aldrig tænkt tanken til ende, fordi jeg ved, det vil være uaktuelt for NRK, siger hun til avisen.
KP