Lisa Bevere i ny bog: Slås som en pige

Lisa Bevere kender alle kvinderollerene. Gift på 27. år, mor til fire sønner og snart også bedstemor. I sin nye bog deler hun ud af sin erfaring med sine medsøstre. Før jeg nåede at åbne bogen og læse dens kernebudskab, måtte jeg tage kampen op mod omgivelsernes reaktioner på bogens titel: ”Slås som en pige”.

– Bogen har åbnet et vindue i mit liv. Jeg har fået nogle spejlbilleder foræret i form af de kvinder, Lisa Bevere (tv.) nævner, fortæller anmelderen, Súsanna Poulsen, her i selskab med forfatteren.

Hvor jeg end kom frem og tog bogen op af tasken – i flyet, i bussen, eller når den har ligget på køkkenbordet, og veninderne kom på besøg – blev jeg mødt af kommentarer både fra kristne og ikke-kristne om, at jeg da måtte være en feminist og rødstrømpe.
Faktum er, feminisme skal man lede længe efter i bogen.
Bogens titel er snarere ment som en provokation. Så hvis du bliver provokeret af bogens titel og får lyst til at smide den langt væk, er denne bog netop til dig.

Den lette – eller den rigtige vej

Det er første gang, jeg har læst en kristen undervisningsbog af denne type – nok fordi den ikke er skrevet før.
Bogen har været en rigtig god indre rejse, for jeg blev udfordret i blandt andet det ønske, som mange kvinder har, nemlig at de ville ønske, de var en anden.
Nogle gange ville livet være lettere som for eksempel en mand, en mulat, en gymnast eller en kreativ person – Kort sagt en helt anden person, frem for den bedre løsning at arbejde ud fra det, du og jeg jo allerede er.
Lisa Bevere skriver om, at den største fattigdom ofte viser sig i at miste sit formål og sin position – det sted, hvor man står.
Hun fortæller om, hvordan hendes personlige ønske om at være tryg førhen blev overgået af at tage de rigtige valg.
Vi foretager ofte det nemme valg ikke at reagere eller ikke at gøre noget, men Lisa mener, at vi skal svare igen.
Når mennesker for eksempel siger noget nedbrydende til os eller forsøger at overtale os til noget negativt, skal vi ikke bare læne os tilbage og acceptere deres påstande, men svare tilbage med: ”Ved du hvad, du er ved at fjerne mig fra mit kald ved det, du gør ved mig lige nu”.
Bogen advarer kvinder mod at indrette sig efter andres irettesættelser, holdninger og fordomme, fordi man derved mister sin frimodighed.
Lisa Bevere mener ikke, at kvinder behøver at vælge det sikre, bare fordi det er lettest for omverdenen; de skulle hellere gøre det, de brænder for indeni.

Kæmp som en kvinde

Lisa Bevere nævner i bogen en række kvinder, der har kæmpet som kvinder og ikke forsøgt at være mænd.
Eksempelvis mener hun, at det er mere kvindeligt at binde krigssoldaters sår og at vise omsorg end at kæmpe som Rambo. Kvinderne bør ikke forsøge at overhale mændene, mener hun.
En svaghed ved bogen er, at forfatteren i en vis grad generaliserer kvinder, hvilket man skal være opmærksom på som læser.
Alligevel har jeg personligt fået dét ud af bogen, at den har åbnet et vindue i mit liv. Jeg har fået nogle spejlbilleder foræret i form af de kvinder, Lisa Bevere nævner.
Jeg er begyndt at se værdien i den kamp, som kvinder før os har kæmpet. For eksempel den katolske nonne Moder Teresa, sygeplejereformatoren Florence Nightingale og i Bibelen skikkelser som Rahab og Ester.

Også relevant læsning for mænd

Lisa Bevere har haft flere bøger på den amerikanske bestsellerliste. Et par titler, som hun har skrevet sammen med sin mand, John, findes – ligesom ”Slås som en pige” – på dansk.

Det er kvinder, der turde. Kvinder, som ikke lod deres tryghed stå i vejen for deres frihed – og ikke kun frihed for dem selv, men for mange andre.
Bogen er derfor ikke kun skrevet til kvinder, men også til mænd. Lisa Bevere mener, at ikke alle mænd behøver være metroseksuelle, fordi nogle kvinder ønsker det, men at de også skal være dem, de er og i øvrigt hellere bruge deres styrke på at beskytte kvinderne.
Mænds styrke er at beskytte kvinder, mens kvinders styrke er at frigøre mændene, mener forfatteren.
Bogen handler hverken om kønsidentitet, kønsroller eller kønskamp, men i bund og grund om Guds skaberværk, som bør samarbejde side om side.
Lisa Bevere fortæller om sine egne frustrationer med sin mand Johns svagheder, som hun hele tiden var klar til at udpege. Hun begyndte i stedet at bringe sin styrke og hans styrke sammen.
Eksempelvis syntes hun ikke, at John var åndelig nok som familiens overhoved, så hun besluttede sig for at skabe mere rum for det åndelige i deres hverdag og i deres hjem, hvilket hjalp ham på vej.
Slutresultatet af dette princip er blandt andet mundet ud i denne type undervisningsbøger. Heraf har Lisa Bevere haft seks bøger på den amerikanske officielle bestsellerliste.
Lisa Bevere mener, at kvinders hvisken ofte ses som en svaghed, men det kan også være en løsning. Kvinder taler på en anden måde, hjerte til hjerte. Kvinder har ikke samme behov for at stå på et tag og råbe deres budskab ud.
Lisa Bevere nævner et eksempel fra Bibelen med Ester, der ikke gik ind med en Rambo-maskinpistol for at løse situationen, men bøjede sig ned på sine knæ og spurgte: ”Må jeg finde nåde for dine øjne.”

Kvinde til kvinde

Lisa Bevere går endnu et skridt længere. Hun tænker meget bredere end kun kønnene imellem. Hun tænker også kvinder imellem. Vi kvinder bør samarbejde i stedet for at konkurrere.
Forfatteren fortæller om, at hun har levet i en ren drengeverden og ikke kunne lide andre kvinder. Hun hadede således tanken om at deltage i kvindearbejdet i kirken.
Men da opdagede hun fraværet af eksempler i Bibelen på jævnaldrende kvinder, der magtede at samarbejde.
I dag opfordrer hun til, at kvinder i dag skriver historie ved at lære at gå side om side og gå fra at være sladretasker og udstille hinandens svagheder til at være sande ”soul mates.”
Det handler om at lade denne mentalitet vandre videre fra kvinde til kvinde.

Bogens små ulemper

Efter min mening burde bogens titel være: ”Hvem siger, at det er dårligt at slås som en pige?”, fordi titlen i sig selv kan frastøde potentielle læsere.
Men kan man komme forbi Lisa Beveres provokerende stil og lytte til, hvad der egentlig siges, er der utroligt mange gode citater og guldkorn at få med sig hjem.
Bogen provokerede mig til at tænke ind i noget som enten ligger bagud, eller som jeg fremadrettet ville ønske var. Bogen fik mig til at spørge mig selv: ”Er dét der egentlig mig?”.
Et andet mindre irritationsmoment er, at forfatteren blandt andet citerer forfatteren C.S. Lewis og nogle eventyr, hvilket stiller krav til, at man har læst disse bøger eller set de nævnte film. Har man ikke det, er man lidt ”lost” i disse afsnit.
Men alt i alt er bogen rent ud sagt fantastisk, fordi den tager fat på mange relevante områder, som man kan bruge til utroligt meget bagefter.
Jeg glæder mig til at læse andre af Lisa Beveres bøger, såsom: ”Nurture: Give and get what you need to flourish”, som desværre ikke er oversat til dansk endnu.
Af Súsanna Poulsen, adm. Kirken i Kulturcentret

Lisa Bevere:
Slås som en kvinde – Styrken i at være kvinde
269 sider • 198 kr.
Forlaget Alstrup