Unge frivillige tager sig kærligt af Aids-ramte

Unge kristne volontører fra Danmark underviser og leger med børn fra aids-ramte familier i Thailand.De to unge piger Anna Stølen og Lea Brunsnæs har nu været i Thailand som volontører i halvanden måneds tid med projektet AIDS Care.Deres arbejde går bl.a. ud på at undervise projektlederne Pii On og Pii Ang i engelsk og tage med på husbesøg hos de familier, der er tilknyttet Aids Care-projektet.
Aids Care er et missionsprojekt tilknyttet Bethaniakirken i Aalborg, der er en del af Det Danske Missionsforbund.

Sang og leg

De to piger besøgte bl.a. byen Doi Law hver lørdag og underviste børn fra aids-ramte familier i engelsk. De underholdt også med engelske kristne sange og legede med børnene.
– Børnene er utrolig søde, og de har en enorm stor lyst til at lære, fortæller Anna Stølen og Lea Brunsnæs. – Derudover kan vi hjælpe dem med udtalen af engelske ord, da engelsk indeholder mange fremmede lyde for dem. Vi forholder os dog ydmyge til opgaven, da vores thai er på et minimum!
Jo, der er nok af tolkningsproblemer. Men Anna og Lea har fundet på løsninger:
– Vi er nødt til at tænke meget kreativt og bruge tegninger, store armbevægelser, skuespil mv. i undervisningen.

Plan B i baglommen

Anna Stølen og Lea Brunsnæs underviser børn fra aids-ramte familier – her i engelsk.

Det har været hårdt for Anna Stølen og Lea Brunsnæs at komme til et helt nyt land. De unge volontører føler sig faktisk som små hjælpeløse børn, der skal lære alting forfra.
– I Danmark kører alting bare derudaf, siger de i bagklogskabens ulideligt klare lys. – Vi lever et liv, hvor vi ikke er afhængige af Gud. Vi vil så gerne have styr på det hele – og får vi ikke bønnesvar, har vi altid en plan B i baglommen. Dermed får Gud ikke den plads i vore liv, som han burde have, siger de unge volontører.
Alt er anderledes i Thailand: klimaet, folket, sproget, maden og kulturen. De har fået øjnene op for, hvor afhængige de er af andre mennesker, som kan vise dem, hvordan de skal gebærde sig i dette nye land.
– Det er meget givende i vores forhold til Gud, og vores tro bliver konstant udfordret, da vi bliver nødt til at stole på, at Gud har det store overblik. Og det har han! Vi har virkelig oplevet Gud som en trofast, kærlig og opdragende far, når vi overgiver alt til ham, lyder det fra Anna og Lea.

Bøvse og pille næse

Selvom kulturen er meget anderledes, er thailænderne et meget venligt og imødekommende folk, og lige meget hvor man kigger hen, er der en thailænder, der smiler stort.
Uskrevne regler findes også i Thailand:
– Her er det f.eks. helt okay at bøvse og pille næse foran folk, til gengæld er det ekstremt uhøfligt at fjerne mad, der sidder mellem tænderne; det skal gøres i det skjulte og ikke med hånden, men med en tandstik. Alt sammen ting, som vi skal vænne os til og forsøge at indrette os efter.
Maden kan desuden være alt fra ris og kylling til frøer og natsværmere.
– Alt sammen ting, som vi skal vænne os til og forsøge at indrette os efter, slutter Anna og Lea.
Ruben Nielsen/sl