Lille Thea var to uger fra abort

Line Emilie blev gravid, da hun var 17 år gammel. Lægen tog det som en selvfølge, at hun skulle have en abort, men Line valgte at beholde barnet.
Det har hun aldrig fortrudt.Line Emilie S. Gjørtz fra Tønsberg blev gravid som 17-årig. Havde det ikke været for sin mors råd, havde hun nok fået abort, fortæller hun i dag.

Line Emilie Sundqvist Gjørtz med datteren Thea. – Livet går dig ikke forbi, når du får et barn. Tværtimod giver barnet dig så meget, lyder det fra den nu 21-årige mor. Foto: Anders A. Aanensen, KPK

Nu er det en strålende 21-årig, som snakker længe og varmt om datterens forkærlighed for Abba og om livet som ung mor. Da Line Emilie Sundqvist Gjørtz ufrivilligt blev gravid som 17-årig, så hun egentlig ingen anden udvej end abort.
– Jeg gik fuldstændig i panik og troede ikke, der var andre muligheder. Da jeg gik til lægen, oplevede jeg, at han var chokeret over, at abort ikke var en selvfølgelighed, og han var ikke længe om at finde papirer frem, da jeg bad om en tid til abort, fortæller hun.

Abort som en selvfølgelighed

Hun mener, at med lægen som eneste rådgiver havde hun ikke set, at det var muligt at beholde barnet. Aborten skulle forestages to uger senere, og Gjørtz ventede egentlig bare på, at tiden skulle komme. Hendes mor ville det imidlertid anderledes.
– Mor sagde klart, at hun ville støtte mig, uanset hvad jeg valgte, men nok kunne se, at mit valg blev taget på forkerte præmisser. Hun spurgte mig, hvorfor jeg egentlig ville have abort, og fik mig til at tænke over det. Jeg gik ind på mit værelse og skrev en liste for og imod. Da opdagede jeg, at alle argumenterne imod at få et barn var rent praktiske, forklarer hun.
Derefter tjekkede de hvilke muligheder, der var for støtte og tilrettelægning af studier.
– Da opdagede jeg, at det var muligt at fuldføre studier, og at jeg dermed ville have barnet. Det har jeg ikke fortrudt, siger hun med et strålende smil.
Oplevede du din mors råd som et pres?
– Nej, jeg vidste, hun støttede mig. Det gav mig muligheden for at se, at det faktisk var muligt. Jeg er meget glad for, at vi har et så godt forhold og kunne snakke om det.

Skældt ud for valget

Hun er derimod mindre imponeret over lægens behandling af en ung pige, som ønskede råd.
– Jeg syntes, det var meget uprofessionelt af han. Det var, som at jeg blev dømt ud fra alderen, og ikke ud fra om jeg kunne tage mig af barnet. Det bør ikke være sådan, at en usikker pige, som ikke kender til mulighederne, bliver presset i én retning, mener Gjørtz.
Efter hun havde bestemt sig for at beholde barnet, oplevede hun meget opbakning og støtte. Men samtidig var der flere, som var uforstående over for hendes valg.
– En veninde skældte mig ud foran hele skolen, fordi jeg havde valgt at beholde barnet. Andre udtrykte, at de syntes, det var synd for mig. Det er det jo ikke – jeg er stolt og glad. Jeg synes, at en ung mor skal kunne fortælle sin største nyhed og blive mødt med opbakning og støtte, ligesom det er for dem, der er ældre, siger den 21-årige.
Samtidig tror hun, at folk kan være skeptiske over, om en teenagepige kan være moden nok til at blive mor. Det gjorde ondt, da hendes far skrev et langt brev om alt det, hun ikke kunne gøre som mor, men hun tror, hun ved hvorfor han gjorde det.
– Vi snakkede om det for nylig, og jeg forstår godt, at en far stiller spørgsmål, når hans 17-årige datter bliver gravid. Da jeg blev det, var jeg nok ikke moden nok til at blive mor. Jeg elskede at være ude med venner, feste og være social. Verden drejede sig meget om mig og mit, forklarer Gjørtz.

Udviklingen som mor

Nu er det let at se, at der er sket en forandring, og hun fremstår som reflekteret og bevidst for sin alder.
– Thea har været med til at forme mig på en måde, jeg tror er vanskeligere, når man bliver ældre. Hun har lært mig at stoppe op og tænke på de små glæder. Jeg klarer i større grad end før at sætte mig ind i andres situation, har fået mere empati og engagerer mig mere i vigtige spørgsmål, forklarer hun.
Har du tænkt på, hvordan dit liv ville have været uden Thea?
– Det er vanskeligt at forestille sig, men af og til tænker jeg da på, hvad jeg kunne have gjort. Men det dummeste argumentet for abort jeg har hørt, er, at livet går dig forbi, når du bliver mor. Det giver dig derimod så meget, og jeg kan sagtens tage ud og være sammen med andre 21-årige, mener Gjørtz.
Hun er taknemlig for den tilrettelæggelse, skolen har lavet til hende, og er i fuld gang med studierne for at blive børnehaveklasselærer.
Mere af hendes historie og livet som ung mor kan læses i bogen ”Ikke bare mamma” af forfatterdebutant Line Konstali. Den er for udgivet på Forlaget Kristiansen, Norge.
Af Anders A. Aanensen, KPK